Fum fără foc? Antreprenorul BYD neagă afirmaţiile autorităţilor braziliene privind "condiţiile de sclavie"
Jinjiang Group, un contractant al producătorului chinez de vehicule electrice BYD, a declarat joi că descrierea de către autorităţile braziliene a angajaţilor săi ca fiind „în sclavie” nu este în concordanţă cu faptele şi că ar fi existat neînţelegeri de traducere, transmite Reuters.
Autorităţile braziliene din domeniul muncii au declarat miercuri că au găsit 163 de cetăţeni chinezi care lucrau în „condiţii de sclavie” pe un şantier de construcţii pentru o fabrică deţinută de BYD în statul brazilian Bahia. BYD a declarat atunci că a întrerupt legăturile cu firma care a angajat muncitorii şi colaborează cu autorităţile.
„Fiind etichetaţi pe nedrept ca 'înrobiţi', angajaţii noştri s-au simţit jigniţi în demnitatea lor şi le-au fost încălcate drepturile fundamentale, ceea ce a afectat grav demnitatea poporului chinez. Am semnat o scrisoare comună pentru a ne exprima sentimentele adevărate”, a declarat Jinjiang Group pe contul său oficial de Weibo.
Declaraţia lor a fost preluată de Li Yunfei, director general pentru branding şi relaţii publice la BYD, pe propriul său cont de Weibo. El a acuzat „forţele străine” şi o parte a mass-mediei chineze de „discreditarea deliberată a mărcilor chineze şi a ţării şi subminarea relaţiei dintre China şi Brazilia”.
Citiți și Muncitori chinezi, găsiţi în "condiţii similare sclaviei" pe şantierul BYD din Brazilia
Un reprezentant BYD a îndrumat Reuters către postarea Weibo a lui Li atunci când a fost întrebat despre comentariile Jinjiang Group şi despre situaţie. Grupul Jinjiang nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
BYD a construit uzina cu o capacitate anuală de producţie de 150.000 de maşini iniţial în Brazilia, cea mai mare piaţă de peste mări a gigantului chinez EV, ca parte a planurilor de a începe producţia acolo în 2024 sau la începutul lui 2025.
Brazilia este pe punctul de a majora tarifele pentru vehiculele electrice importate la 35% în iulie 2026, de la 18% în prezent.
Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că Ambasada Chinei în Brazilia comunică cu omologii brazilieni pentru a verifica situaţia şi a o gestiona.
Grupul Jinjiang a declarat că au existat probleme de traducere şi diferenţe culturale care au condus la această situaţie şi că întrebările inspectorilor brazilieni au fost „sugestive”. De asemenea, Jinjiang a postat o înregistrare video care prezintă un grup de lucrători chinezi în faţa camerei, iar unul dintre aceştia citeşte o scrisoare pe care Jinjiang Group a afirmat că lucrătorii au semnat-o împreună.
Scrisoarea spunea, de exemplu, că 107 lucrători şi-au predat paşapoartele companiei pentru a fi ajutaţi să solicite un certificat de identitate temporar în Brazilia. Inspectorii brazilieni ai muncii declaraseră că paşapoartele muncitorilor fuseseră reţinute de către companie.
„Suntem foarte fericiţi să venim la Camacari pentru a lucra. Am respectat legile şi reglementările, muncind din greu în această perioadă, cu speranţa că această construcţie a celui mai mare proiect de vehicule cu energie nouă din Brazilia ar putea fi finalizată cât mai curând posibil”, a declarat un bărbat chinez neidentificat în înregistrarea video.
Context
Autorităţile braziliene au găsit 163 de cetăţeni chinezi care lucrau în „condiţii de sclavie” pe un şantier de construcţii pentru o fabrică deţinută de producătorul chinez de vehicule electrice BYD în statul brazilian Bahia, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, procuratura locală a muncii.
Autorităţile afirmă că lucrătorii au fost angajaţi în China de o altă firmă şi aduşi în Brazilia în mod nelegal. Aceştia munceau ore îndelungate, peste ceea ce este permis de legislaţia braziliană, uneori şapte zile pe săptămână, în timp ce erau ţinuţi în ceea ce autorităţile au descris ca fiind condiţii degradante în locuinţele lor, printre alte încălcări ale legislaţiei muncii.