Preşedintele interimar al Coreei de Sud, Han Duck-Soo, a fost destituit. Predecesorul său este judecat
Parlamentul Coreei de Sud l-a demis vineri pe preşedintele interimar Han Duck-Soo, la mai puţin de două săptămâni după ce a suspendat puterile preşedintelui Yoon Suk Yeol în urma declaraţiei sale de scurtă durată a legii marţiale, adâncind ţara şi mai mult în haos politic, potrivit Reuters.
Demiterea lui Han, care era şi premier şi devenise preşedinte interimar după punerea sub acuzare a lui Yoon, la 14 decembrie, pentru declararea legii marţiale pe 3 decembrie, a adus povestea democratică de succes a Coreei de Sud într-un teritoriu necunoscut.
Ministrul de Finanţe, Choi Sang-mok, care a preluat poziţia de preşedinte interimar în timp ce cazurile lui Yoon şi Han sunt analizate de Curtea Constituţională, a convocat Consiliul Naţional de Securitate, a discutat cu oficiali-cheie, inclusiv lideri militari, şi a promis să facă tot posibilul pentru a stabiliza afacerile statului.
Impunerea neaşteptată a legii marţiale şi tulburările politice care au urmat au provocat o undă de şoc în a patra cea mai mare economie din Asia şi au stârnit îngrijorarea aliaţilor din Statele Unite şi Europa, care îl considerau pe Yoon un partener-cheie în eforturile de a contracara influenţa Chinei, Rusiei şi Coreei de Nord.
Demiterea bruscă a lui Han sporeşte incertitudinea, iar Choi ar putea, de asemenea, să fie înlăturat dacă şi el intră în conflict cu parlamentul condus de opoziţie.
„Guvernul trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că oamenii nu devin neliniştiţi sau că securitatea ţării şi viaţa de zi cu zi a oamenilor nu sunt zdruncinate”, a declarat Choi, potrivit unui comunicat al biroului său.
Anterior, Choi a pledat fără succes în faţa parlamentului pentru retragerea planului de punere sub acuzare a lui Han, afirmând că acest lucru ar dăuna grav economiei.
Won-ul sud-coreean a scăzut cu 0,5%, ajungând la 1.477,0 pe dolar la ora 11:00 GMT, după ce a atins un minim al ultimilor 15 ani de 1.486,7 înainte de vot.
„În ceea ce priveşte pieţele financiare, preluarea puterii de către (Choi) nu poate fi decât o veste proastă, deoarece nu face decât să arate că turbulenţele politice continuă”, a declarat Huh Jae-hwan, analist la Eugene Investment & Securities.
Ţara ar putea intra în probleme economice comparabile cu criza financiară devastatoare de la sfârşitul anilor 1990, a declarat Shin Yul, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Myongji.
Lupta constituţională
Destituirea lui Han a venit după ce acesta a refuzat să numească imediat trei judecători pentru a ocupa posturile vacante la Curtea Constituţională, spunând că acest lucru ar depăşi atribuţiile sale de preşedinte interimar.
Han a declarat că acceptă rezultatul.
„Pentru a evita în continuare haosul şi incertitudinea, îmi voi suspenda atribuţiile în conformitate cu legile relevante”, a spus el, adăugând că va aştepta decizia Curţii Constituţionale pentru a analiza moţiunea de destituire.
Moţiunea condusă de partidele de opoziţie a trecut cu 192 de voturi "pentru" şi niciunul "împotrivă", după ce Partidul Puterii Poporului (PPP) a boicotat votul. Membrii PPP au înconjurat pupitrul preşedintelui parlamentului, strigând că votul este invalid şi că parlamentul s-a lansat în „tiranie”.
Înainte de sesiunea parlamentară, liderul opoziţiei Lee Jae-myung, din Partidul Democrat, care deţine controlul majoritar al parlamentului, l-a acuzat pe Han de "acţiuni menite să incite la insurecţie".
Până cu puţin timp înainte de începerea votului, nu era clar câte voturi erau necesare pentru a-l destitui pe Han. Pragul pentru un prim-ministru este o majoritate simplă, în timp ce o majoritate de două treimi este necesară pentru un preşedinte.
Preşedintele Adunării Naţionale, Woo Won-shik, a declarat că o majoritate simplă constituie aprobare parlamentară, dar Partidul Puterii Poporului a spus că a depus o petiţie la Curtea Constituţională, susţinând că un astfel de prag este prea scăzut pentru demiterea unui preşedinte interimar.
Proces rapid
Tot vineri, Curtea Constituţională a ţinut prima audiere pentru a analiza dacă să îl repună în funcţie pe Yoon sau să îl înlăture definitiv din funcţie. Curtea are la dispoziţie 180 de zile pentru a lua o decizie.
La o audiere pregătitoare, judecătorul Cheong Hyung-sik a respins o cerere din partea avocaţilor lui Yoon pentru amânarea procedurilor şi a spus că instanţa va acţiona rapid.
Următoarea audiere este programată pentru 3 ianuarie.
Un avocat care îl reprezintă pe Yoon a declarat ulterior reporterilor că preşedintele destituit intenţionează să participe personal la viitoarele audieri.
El nu a fost obligat să participe la audierea de vineri. Anterior, a ignorat cererile instanţei de a prezenta documente, precum şi citaţiile într-un alt caz penal separat privind declararea legii marţiale.
Dacă va fi înlăturat, vor avea loc noi alegeri prezidenţiale în termen de 60 de zile.
Cea mai gravă criză politică din ultimele decenii
Yoon a şocat ţara şi lumea cu un anunţ făcut târziu în noaptea de 3 decembrie, conform căruia impune legea marţială pentru a depăşi blocajul politic şi a elimina „forţele anti-statale”.
În câteva ore, însă, 190 de parlamentari au sfidat cordonul de trupe şi poliţie şi au votat împotriva ordinului lui Yoon. La aproximativ şase ore după decretul său iniţial, Yoon l-a anulat.
Evenimentele care au urmat declaraţiei au declanşat cea mai gravă criză politică din Coreea de Sud din 1987, când protestele au forţat partidul de guvernământ al foştilor generali militari să accepte un vot popular direct pentru alegerea preşedintelui.
Vineri, procurorii l-au inculpat pe fostul ministru al Apărării, Kim Yong-hyun, în prima acţiune de trimitere în judecată a unui oficial acuzat de insurecţie, potrivit Yonhap News.