Finlanda a reţinut un petrolier suspectat că a deteriorat un cablu electric submarin
Autorităţile finlandeze au sechestrat joi o navă care transporta petrol rusesc în Marea Baltică, suspectând că aceasta a provocat cu o zi în urmă întreruperea unui cablu electric submarin care leagă Finlanda şi Estonia şi că, de asemenea, a deteriorat sau rupt patru linii de internet, a transmis Reuters.
Un oficial al gărzii de coastă finlandeze a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nava înregistrată în Insulele Cook, denumită de autorităţi Eagle S, a fost abordată de un echipaj al gărzii de coastă care a preluat comanda şi a navigat cu nava în apele finlandeze.
„Din partea noastră investigăm un sabotaj grav. Conform înţelegerii noastre, o ancoră a navei care face obiectul anchetei a provocat avaria”, a declarat Robin Lardot, directorul Biroului Naţional de Investigaţii finlandez.
Serviciul vamal finlandez a declarat că a confiscat încărcătura navei şi se crede că Eagle S aparţine aşa-numitei flote fantomă a Rusiei, formată din petroliere vechi care încearcă să se sustragă sancţiunilor privind vânzarea de petrol rusesc.
Două cabluri de fibră optică deţinute de operatorul finlandez Elisa care leagă Finlanda de Estonia au fost rupte, în timp ce o a treia legătură între cele două ţări, deţinută de compania chineză Citic, a fost avariată, a declarat agenţia finlandeză de transport şi comunicaţii Traficom.
Un al patrulea cablu de internet care circula între Finlanda şi Germania şi care aparţine grupului finlandez Cinia ar fi fost, de asemenea, secţionat, a declarat agenţia.
„Ne coordonăm îndeaproape cu aliaţii noştri şi suntem pregătiţi să le sprijinim investigaţiile”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, adăugând că incidentul a subliniat necesitatea unei cooperări internaţionale mai strânse pentru protejarea infrastructurii submarine critice.
„Urmărim investigaţiile efectuate de Estonia şi Finlanda şi suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o postare pe social media X.
Guvernele finlandez şi estonian au organizat joi reuniuni extraordinare pentru a evalua situaţia, au transmis instituţiile în declaraţii separate.
Ţările de la Marea Baltică sunt în stare de alertă maximă cu privire la potenţiale acte de sabotaj în urma unei serii de întreruperi ale cablurilor electrice, ale legăturilor de telecomunicaţii şi ale conductelor de gaze începând din 2022, deşi echipamentele submarine sunt, de asemenea, supuse defecţiunilor tehnice şi accidentelor.
Uniunea Europeană a condamnat ferm orice distrugere deliberată a infrastructurii continentului.
„Felicităm autorităţile finlandeze pentru acţiunea lor rapidă de a aborda nava suspectă”, se arată într-o declaraţie comună a şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi a Comisiei Europene, organismul executiv al blocului comunitar.
Repararea interconectorului Estlink 2 de 170 km va dura mai multe luni, iar întreruperea a crescut riscul unei alimentări cu energie tensionate în timpul iernii, a declarat operatorul Fingrid într-un comunicat.
Cu toate acestea, prim-ministrul Estoniei, Kristen Michal, a declarat că ţara sa va continua să aibă acces suficient la energie electrică.
Petrolierul Eagle S Panamax a traversat cablul electric Estlink 2 miercuri la ora 10:26 GMT, potrivit unei analize a datelor de urmărire a navelor MarineTraffic, identic cu ora la care Fingrid a declarat că a avut loc întreruperea alimentării cu energie electrică.
Caravella LLCFZ, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care, conform datelor MarineTraffic, deţine nava Eagle S, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Peninsular Maritime, care, potrivit MarineTraffic, acţionează ca un manager tehnic pentru navă, a refuzat să comenteze în afara orelor de deschidere ale companiei.
"Perturbare şi descurajare"
Deteriorarea instalaţiilor submarine din Marea Baltică a devenit acum atât de frecventă încât este greu de crezut că aceasta a fost cauzată doar de un accident sau de o navigaţie deficitară, a afirmat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, într-o declaraţie.
„Trebuie să înţelegem că deteriorarea infrastructurii submarine a devenit mai sistematică şi, prin urmare, trebuie privită ca un atac împotriva structurilor noastre vitale”, a declarat Tsahkna.
Întreruperea Estlink 2 de 658 megawaţi (MW) a început miercuri la prânz, ora locală, lăsând în funcţiune doar Estlink 1 de 358 MW între cele două ţări, a declarat operatorul Fingrid.
La 16 decembrie, 12 ţări occidentale au transmis că au convenit asupra unor măsuri de „perturbare şi descurajare” a aşa-numitei flote de nave fantomă a Rusiei, pentru a preveni încălcarea sancţiunilor şi a creşte costul războiului din Ucraina pentru Moscova.
„Trebuie să fim capabili să prevenim riscurile reprezentate de navele care aparţin flotei fantomă ruse”, a declarat joi preşedintele finlandez Alexander Stubb într-o postare pe social media X.
Ministrul lituanian de Externe, Kestutis Budrys, a declarat că numărul tot mai mare de incidente din Marea Baltică ar trebui să servească drept avertisment dur şi urgent pentru NATO şi Uniunea Europeană de a spori în mod semnificativ protecţia infrastructurii submarine din această zonă.
Poliţia din Suedia conduce o anchetă privind încălcarea, luna trecută, a două cabluri de telecomunicaţii din Marea Baltică, un incident despre care ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că presupune că a fost cauzat de sabotaj.
Separat, Poliţia finlandeză şi estoniană continuă să investigheze daunele provocate anul trecut gazoductului Balticconnector, care leagă Finlanda şi Estonia, precum şi mai multor cabluri de telecomunicaţii, şi au precizat că acestea au fost probabil cauzate de o navă care şi-a tras ancora.
În 2022, gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania şi rulează pe fundul mării în aceleaşi ape, au fost aruncate în aer, într-un caz încă investigat de Germania.