Rusia "doboară" un avion de vânătoare F-16, de producţie americană, în regiunea Zaporojie [Presa rusă]

Avion de vânătoare american F-16 (Wikipedia.org)
Redacţia
27.12.2024

Un avion F-16 de producţie americană a fost doborât în regiunea Zaporojie, în timp ce se pregătea să lanseze un atac cu rachete, a anunţat agenţia rusă de presă Tass, citată de The EurAsian Times.

„Avionul F-16 era în poziţie de a lansa un atac cu rachete în regiune şi a fost doborât”, a raportat Vladimir Rogov, preşedintele Comisiei pentru suveranitate, proiecte patriotice şi sprijin pentru veterani a Camerei Publice a Federaţiei Ruse.

Dacă este adevărat, aceasta ar fi a doua pierdere de F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.

Primul Fighting Falcon s-a prăbuşit în mijlocul unui baraj de rachete ruseşti, pilotul Oleksi Mes fiind ucis, în luna august a acestui an.

Cauza prăbuşirii nu a fost rezultatul direct al unui atac cu rachete inamice, susţine armata ucraineană, menţionând că pilotul a distrus trei rachete de croazieră şi o dronă în atacul masiv al Rusiei.

Livrarea de F-16 a fost suspendată

Se pare că Ucraina va trebui să aştepte mai mult decât se preconiza pentru a primi avioanele de luptă belgiene F-16 promise, care erau iniţial programate să ajungă până la sfârşitul acestui an.

Un nou raport al cotidianului belgian Le Soir arată că termenul de livrare a fost amânat, fiind puţin probabil ca primele unităţi ale avioanelor de vânătoare fabricate în SUA să ajungă până în 2025.

În luna mai, Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate, care includea furnizarea a 30 de avioane de luptă F-16 de producţie americană. La acel moment, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că primul lot va fi livrat până la sfârşitul anului 2024. Cu toate acestea, calendarul iniţial nu mai este fezabil.

Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a călătorit în Polonia săptămâna trecută pentru a revizui operaţiunile armatei belgiene pentru 2025, şi a devenit clar că livrarea de F-16 Ucrainei nu va avea loc în acest an.

Potrivit Ministerului belgian al Apărării, întârzierea provine dintr-o combinaţie de factori, în primul rând lipsa piloţilor ucraineni instruiţi corespunzător şi lipsa pieselor de schimb.

Situaţia a fost complicată şi de întârzierea sosirii primului lot de avioane de luptă belgiene F-35 de la Lockheed Martin, care sunt cruciale pentru menţinerea capacităţilor de apărare aeriană ale Belgiei.

Raportul arată că biroul ministrului a subliniat că livrarea ar fi condiţionată de sosirea avioanelor F-35 în Belgia.

Formarea piloţilor ucraineni a fost, de asemenea, un motiv major de îngrijorare. În luna august, preşedintele Zelenski a recunoscut că Ucraina nu dispune de piloţii instruiţi necesari pentru a opera avioanele F-16, adăugând că ţara are un deficit atât de aeronave, cât şi de personal.

La 26 august, unul dintre avioanele de luptă F-16 furnizate Ucrainei de către aliaţii săi occidentali s-a prăbuşit în timpul unei misiuni de apărare aeriană, soldată cu moartea pilotului. Acest incident tragic a scos în evidenţă riscurile asociate cu formarea accelerată a piloţilor.

În urma acestui incident, oficialii americani au dezvăluit că şi-au mutat centrul de interes al programului de pregătire a piloţilor ucraineni de F-16 de la personalul experimentat al Forţelor aeriene la cadeţi mai tineri.

La momentul respectiv, s-a raportat că această schimbare ar putea întârzia cu câteva luni termenul până la care Ucraina va avea o flotă complet operaţională de avioane de fabricaţie occidentală.

În prezent, piloţii ucraineni îşi continuă pregătirea pentru F-16 în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite. Între timp, Ucraina a primit al doilea lot de avioane de luptă F-16 din Danemarca la începutul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor