Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume

Fructe si legume pe care gravidele nu ar trebui sa le consume
Fructe si legume pe care gravidele nu ar trebui sa le consume (Facebook)

Deşi nimeni nu s-ar fi gândit că nişte alimente pline de vitamine ca fructele ar putea dăuna sarcinii, există câteva astfel de produse pe care trebuie să le evite gravidele.

Fructele sunt o parte esenţială din dieta unei femei însărcinate, însă trebuie să ştiţi cât şi cum să le consumaţi ca să nu aibă efecte secundare.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Ananas

Ananasul, în special în primele luni de sarcină, este total nerecomandat. Acest fruct exotic poate să provoace chiar şi pierderea sarcinii, din cauza conţinutului de bromelaină, care slăbeşte cervixul şi conduce la contractarea uterului.

Însă ananasul are toate aceste efecte doar consumat în cantităţi mari în primul trimestru de sarcină.

Ulterior, ananasul este bine să fie consumat însă trebuie să fie proaspăt, nu compot, altfel fructele îşi pierd din proprietăţi. Bromelaina este folosită pentru anumite produse medicamentoase care pot trata astmul, afecţiunile pielii, răceala.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Papaya

Papaya, care are acelaşi efect ca cel descris mai sus, însă doar în cazul în care este necoaptă. Atunci când este făcut, acest fruct are vitamine care ajută sarcina.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Fructe acide

Fructele acide, precum merişoare, lămâi, portocale şi alte citrice, nu sunt nici ele recomandate în sarcină, mai ales în cazul în care suferiţi de hiperaciditate şi arsuri la stomac, problemă destul de frecventă în rândul femeilor însărcinate.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Struguri

Strugurii intră şi ei în categoria fructelor nerecomandate în sarcină, pentru că pot ridica temperatura corpului. În plus pot provoca flatulenţă şi pot creşte mobilitatea intestinală.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Fructe sub formă de suc nepasteurizat

Sucurile proaspăt stoarse la restaurante, baruri sau în diverse gospodării nu au cum să fie pasteurizate şi pot găzdui boli precum Salmonella sau E. Coli. Atunci când este pasteurizat, sucul este adus la temperaturi care ucid aceşti agenţi patogeni.

Gravidele trebuie să consume doar sucurile pasteurizate cum sunt cele în cutii şi pe care scrie 100% fruct.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Atenţie la fructele care dau simptome alergice

În cazul în care gravida se ştie alergică la anumite fructe cu sâmburi mici, cum ar fi căpşunile sau fructele de pădure, ar fi bine să nu mănânce deloc în sarcină pentru că simptomele alergiei pot fi mai virulente în timpul sarcinii şi fătul poate fi afectat.

Fructele în sarcină nu trebuie ocolite, din contră, trebuie consumate zilnic dar variat şi în cantităţi moderate. În general restricţiile cu privire la fructe sunt legate de cantitate şi se referă la complicaţii obişnuite cum ar fi diaree, flatulenţă, balonare. Nu se cunosc cazuri în care fructele, consumate în cantităţi normale, să ducă la avort spontan sau să afecteze fătul.

Fructe şi legume pe care gravidele nu ar trebui să le consume. Capitolul legume

În ceea ce priveşte legumele, nu există prea multe care ar pune în pericol sarcina. Totuşi, femeile gravide ar trebui să se ferească de lăstari de orice fel. De asemenea, sunt de evitat şi ridichiile sau fasolea mung, plante precum spanacul şi salata verde, deoarece pot conţine bacterii dăunătoare pentru sarcină. Dacă vreţi să le consumaţi, va trebui să aveţi grijă să fie gătite bine, pentru a elimina acest risc.

În această perioadă, fructele şi legumele trebuie bine spălate, sub jet de apă. Parazitul numit toxoplasma poate trăi pe fructele sau legumele nespălate. El cauzează boala numită toxoplasmoză care poate fi extrem de periculoasă pentru copil; în primul trimestru de sarcină ea poate duce la pierderea sarcinii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură