Mituri despre naşterea prin cezariană
alte articole
Naşterea este un moment unic pentru o femeie. De multe ori însă, viitoarele mămici sunt speriate de experienţa pe care o vor trăi în sala de naşteri în aşteptarea marelui moment. Multe din griji sunt însă nefondate şi se bazează uneori pe lucruri pe care o mămică le-a citit sau le-a auzit din diverse surse. Înainte să vă alarmaţi şi să vă gândiţi la riscuri, discutaţi cu medicul despre temerile pe care le aveţi privind naşterea prin cezariană şi naşterea naturală. Veţi vedea că multe dintre ele sunt doar mituri.
Ne vom opri astăzi la câteva dintre miturile legate de naşterea prin cezariană.
Cezariana e întotdeauna mai uşoară decât naşterea naturală – FALS
Depinde din perspectiva cui privim. Cezariana este într-adevăr mai uşoară, mai simplă şi mai eficientă pentru medic. E vorba de o intervenţie chirurgicală de maxim o oră, copilul e extras, mama este cusută şi gata. De cele mai multe ori, cezariana este programată când e convenabil pentru medic (când este de gardă sau când îi este la îndemână). Altfel, ar însemna 5 săptămâni de disponibilitate pentru fiecare gravidă (zi şi noapte), naşterea naturală putându-se întâmpla oricând în intervalul 37-42 de săptămâni de sarcină.
Naşterea naturală este mai complicată în primul rând pentru medic, din punct de vedere al gestionării timpului, însă, pentru mame, operaţia de cezariană ar trebui efectuată doar atunci când naşterea naturală pune în pericol viaţa fătului sau a mamei. Recuperarea după naşterea naturală se face mai repede faţă de cezariană, iar organismul femeii care a născut natural prima dată va fi mai bine pregătit pentru naşterile viitoare, care se vor desfăşura mult mai uşor decât prima naştere.
În orice caz, o viitoare mămica trebuie să ştie că o naştere prin cezariană presupune o incizie prin peretele abdominal şi uter.
Însă dacă trebuie să naşteţi prin cezariană, nu vă faceţi griji, datorită progresului înregistrat de medicina modernă în ultimele decenii, operaţia de cezariană a devenit o procedură sigură prin îmbunătăţirea echipamentelor medicale şi experienţa vastă a chirurgilor, fără a prezenta mari riscuri pentru mamă sau bebeluş.
Cezariana nu doare – FALS
Nu avem cum să naştem fără durere. Nu s-a inventat încă o asemenea metodă. Ideea că scăpaţi de durere prin cezariană este un mit. Naşterea presupune durere, indiferent dacă este vorba de naştere naturală sau cezariană. Cezariana presupune durere post naştere, faţă de naşterea normală. Sigur că există calmante ca să fie gestionată durerea, însă cel mai mare dezavantaj al cezarienei este că mama proaspăt operată (şi nu este o operaţie deloc uşoară pentru mamă), nu este la fel de capabilă să îşi îngrijească copilul mult aşteptat, ca o mamă care a născut natural. Fireşte că dacă alegeţi cezariana pentru a salva viaţa unui copil sau a dvs., riscul acesta păleşte.
Operaţia de cezariană lasă o urmă mare - FALS
În cele mai multe cazuri, cezariana este o incizie mică, orizontală, deasupra zonei pubiene, de circa 10 cm lăţime, de cele mai multe ori discretă şi greu de observat.
Naşterea naturală după cezariană este riscantă – FALS
Există mitul că o cezariană trebuie urmată tot de o cezariană. Acest lucru este o practică foarte obişnuită, însă nu datorită riscului presupus de o naştere naturală după o cezariană, ci mai degrabă datorită comodităţii.
Organismul femeii este pregătit să nască natural, ca şi când mama nu ar fi avut niciodată o operaţie cezariană. Şi este bine ca mama să aleagă naşterea naturală, dacă sarcina nu prezintă complicaţii sau riscuri.
Dimpotrivă, studiile arată că o cezariană după o altă cezariană implică riscuri mai mari, atât pentru mamă cât şi pentru copil, decât o naştere naturală după o cezariană.
Femeile cu miopie au indicaţie de cezariană - FALS
Sunt multe femei care cred că miopia este o indicaţie pentru naşterea prin cezariană. Acest lucru nu este adevărat, decât în formele foarte severe de miopie, unde există riscul dezlipirii de retină, dar acest risc este stabilit doar de medicul oftalmolog.
Naşterea prin cezariană dăunează copilului – FALS
Aducerea pe lume a unui bebeluş sănătos este ţelul de bază al oricărei sarcini, iar o operaţie prin cezariană asigură de cele mai multe ori îndeplinirea acestuia. Ba mai mult, bebeluşul nu mai trece prin canalul îngust al naşterii şi este scos în condiţii de siguranţă.
Bebeluşul va fi supus unui examen fizic şi se va stabili scorul Apgar în primul minut, apoi la 5 minute. Bebeluşii născuţi prin operaţie cezariană pot avea un scor Apgar mai mic în primul minut, deoarece ar putea fi sub efectul anesteziei administrate mamei.
Mamele care au născut prin cezariană nu au lapte - FALS
Lactaţia este “programată” hormonal încă din săptămânile 17-18, prin secreţia hipofizară de prolactină. Tocmai de aceea femeile care au născut prematur pot alăpta fără probleme (şi s-a dovedit că laptele lor este cel mai potrivit aliment pentru recuperarea copiilor prematuri). După naştere, nivelul de prolactină este maxim, stimulând producţia de lapte, de către glandele mamare.
Ideea că laptele nu este bun sau nu e destul de mult ori de gras este un alt mit. Problema la cezariană este că mama e separată de copil, deci mama nu are şansa să înceapă alăptarea imediat după naştere. Iar copilul separat de mamă este hrănit cu formulă artificială, cel mai adesea la biberon, deci nu învaţă să sugă la sân.
O problemă care se mai ridică este ideea că femeile care au născut au lapte în cantităţi mari. Greşit! În maternitate, ele sunt trase de sâni, chipurile să verifice dacă au lapte, şi nu iese nimic. Apoi li se spune că nu au lapte şi copiii vor fi hrăniţi cu lapte praf. Sigur că laptele nu ţâşneşte în primele zile, este colostru şi se secretă în cantitate de câteva picături, perfect compatibil cu stomacul bebeluşului, care după naştere are o capacitate foarte mică: de 2-7 mililitri. Doar dacă bebeluşul este pus la sân, el va stimula secreţia de lapte matur. Şi atunci se ajunge în sfârşit la situaţia „dorită” a laptelui în cantitate mare. Nu mai credeţi asistentele care vă spun că nu aveţi lapte! Trebuie doar să puneţi copilul la sân, iar laptele va veni. Indiferent dacă e cezariană sau naştere naturală. Laptele este acolo şi rămâne în sân minim o lună după naştere. Dacă aţi eşuat la spital din cauza medicilor sau asistentelor care nu v-au ajutat, insistaţi măcar acasă, pentru că laptele există. O femeie care a născut, are lapte.
Copilul mic sau prematur trebuie născut prin cezariană – FALS
Un copil mic sau prematur se naşte extrem de uşor în mod natural. Dacă nu există alte probleme grave, nu este indicată deloc cezariana din punct de vedere medical. La fel cu gemenii. Dacă sunt în poziţie bună, naşterea poate decurge foarte bine.
Copiii născuţi prin cezariană au nevoie de mai multe îngrijiri medicale decât cei născuţi pe cale naturală – FALS
Conform studiilor, bebeluşii care s-au născut prin intervenţie cezariană nu au avut o rată de spitalizare mai mare decât a celor născuţi pe cale naturală şi nici nu au fost mai des la medic în primele 18 luni de viaţă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.