Dieta bazată pe lactate, fructe şi legume

Dieta bazată pe lactate, fructe şi legume (Facebook)
A. D.
17.09.2015

Dacă ne oprim un pic din alergătura zilnică şi ne uităm puţin în dreapta şi în stânga vom vedea cât de bolnavi, obosiţi şi nefericiţi sunt oamenii. Este drept, avem o viaţă agitată, petrecută undeva între serviciu şi casă, în traficul infernal, într-un orar haotic care nu ne permite un regim de viaţă sănătos. Mai ales când vorbim despre alimentaţie. Mâncăm în fugă, sărim peste mese, cumpărăm prefabricate, sau nu avem timp să ajungem în piaţă să ne alegem fructe şi legume sănătoase.

Însă trebuie să nu uităm să avem grijă de organismul nostru. Dietele nu sunt doar pentru cei care vor să piardă kilogramele în plus, ci şi pentru cei care vor să-şi menţină organismul sănătos, să prevină boli, sau să le trateze pe cele care le au. Nu există o formulă care să funcţioneze pentru toţi. Suntem fiecare dintre noi fiinţe unice în univers şi funcţionăm biochimic diferit. Bineîneţeles că există elemente generale comune.

Există tot felul de diete: bogate în fibre, cu consum crescut de proteine, sărace în calorii, în glucide sau în grăsimi. Potrivit specialiştilor, pentru ca o dietă să poată fi ţinută în condiţii bune, ea trebuie să respecte principiile alimentaţiei sănătoase, iar fructele, legumele şi sursele de calciu sunt obligatorii.

Dieta bazată pe lactate, fructe şi legume. Dieta Dash, cel mai sănătos regim de slăbire

Dieta Dash este considerată cel mai sănătos regim de slăbire. Concepută de către medicii americani pentru cei care suferă de hipertensiune, dieta Dash vă ajuta să slăbiţi durabil şi sănătos, mâncând echilibrat.

Dieta Dash a fost considerată cel mai bun regim al anului 2013 în Statele Unite. DASH este acronimul pentru “dietary approaches to stop hypertension”, adică “abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii”. În mare, regimul este simplu: se pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate şi fructe uscate. Se limitează consumul de sare, zahăr şi grăsimi saturate.

Regimul Dash nu este unul pe etape, cu faza de atac sau de stabilizare. Aşa cum spune şi numele său, este vorba despre o nouă abordare a alimentaţiei, prin schimbarea pe termen lung, definitivă chiar, a modului de a mânca. Nu trebuie să o adoptaţi de pe o zi pe alta. Din contră, este indicat să introduceţi treptat schimbările în alimentaţie.

Cât slabiţi cu regimul Dash? Scăderea în greutate nu este spectaculoasă. În prima lună veţi slăbi în jur de 2 kilograme, mai mult sau mai puţin, în funcţie de metabolismul dvs. şi de cantitatea de alimente mâncate. Asta pentru că veţi elimina apa din organism şi veţi limita cantităţile de grăsimi şi zahăr. În şase luni ar trebui să ajungeţi la greutatea de echilibru, la care vă veţi menţine, dacă veţi continuă să respectaţi principiile regimului Dash.

Dieta Dash este cea mai potrivită dietă dacă aveţi tendinţa de tensiune crescută sau dacă în familia dvs. există cazuri de hipertensiune, căci această boală este adesea ereditară.

Dieta bazată pe lactate, fructe şi legume. Ce trebuie să mâncaţi

Dieta presupune consumul de fructe, legume şi lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi. Se introduc în alimentaţie cerealele integrale, seminţele, nucile şi alunele. Se recomandă carnea slabă şi peştele. Alimentele bogate în grăsimi trebuie eliminate, ca de altfel şi sarea, zahărul. De evitat şi carnea roşie şi mezelurile. Dieta încurajează consumul de alimente proaspete şi este benefică şi în reducerea nivelului colesterolului.

Grupe de alimente ce trebuie introduse în planul dietetic zilnic:

– cereale integrale 6-8 porţii

– legume şi fructe 4-5 porţii

– lactate degresate 2-3 porţii

– carne slabă şi peşte 3-6 porţii

– uleiuri vegetale şi grăsimi sănătoase 2-3 porţii

– nuci, seminţe, fasole uscată: 4–5 porţii pe săptămână

Iată mai jos câteva exemple concrete:

Mic dejun: salată de fructe sau o banană, iaurt sau lapte degresat, ceai cu o brioşă din tărâţe.

Gustare: iaurt sau piersică

Prânz (la alegere): carne de pui fiartă sau la grătar (se evită alimentele prăjite); morcovi cruzi şi ţelină; lapte degresat.

Cină: cod la cuptor cu orez brun, mazăre cu chifle din cereale integrale, fructe de pădure proaspete cu mentă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor