OMS şi drepturile fundamentale legate de sex
alte articole
Dacă pe vremuri debutul vieţii sexuale se producea odată cu căsătoria iar pentru bărbat castitatea femeii era ceva de nepreţuit, de-a lungul ultimelor generaţii situaţia s-a schimbat cu 180 de grade. Prin promovarea unor idoli precum Madona, sexualitatea a devenit sinonimă cu lipsa oricărei constrângeri. Sex în grup, sex între persoane de acelaşi sex, sex în adolescenţă, toate trebuie acceptate, permise şi încununate de libertatea de a avorta, pentru ca protagoniştii actului sexual - e nevoie de două persoane pentru o sarcina - să-şi continue nestingherite vieţile şi să se bucure, în continuare, de libertatea lor.
Desigur, diferenţele de viziune între adepţii educaţiei tradiţionale, a sexului ca privilegiu matrimonial, a familiei ca uniune între două persoane de sex opus etc. şi promotorii noului val al hedonismului sexual au devenit, în timp, din ce în ce mai acute. Iar acest război cultural în care adepţii libertăţii absolute au de partea lor aproape tot ce înseamnă mass-media, duce, inexorabil, spre marginalizarea primei categorii, adepţii tradiţiei fiind trataţi fie cu un dispreţ condescendent (vezi-ţi de treabă, tataie, societatea a evoluat), fie, mai rău, fiind trataţi drept nişte retrograzi absurzi care stau în calea fericirii celor ce doresc să se bucure de viaţă.
În acest război cultural a intervenit şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii care, în urmă cu o săptămână, a emis un raport prin care a recomandat ţărilor lumii să elimine restricţiile privind avorturile - inclusiv pentru adolescente - să permită schimbarea de sex şi să interzică incriminarea unor comportamente cum sunt prostituţia şi relaţiile între persoanele de acelaşi sex, informează Center for Familiy and Human Right, preluat de culturavietii.ro.
Echivalând sănătatea sexuală cu neîngrădirea libertăţii sexuale, OMS propune ca adolescenţii să aibă acces liber la servicii de consiliere, contracepţie şi chiar avort, chiar dacă părintele minorei nu consimte la aceasta şi susţine că, pentru ca "sănătatea sexuală să fie atinsă şi menţinută, "drepturile sexuale ale tuturor persoanelor trebuie să fie respectate, protejate şi împlinite."
În virtutea respectării acestor "drepturi fundamentale", OMS recomandă ca statele lumii să nu mai permită obiecţia de conştiinţă medicilor care refuză să efectueze avorturi sau operaţii de schimbare de sex, sau a farmaciştilor ce refuză să se aprovizioneze şi să elibereze „pilula de a doua zi”, la care toată lumea, căsătorită sau nu, adolescentă sau matură ar trebui să aibă dreptul, arată culturavietii.ro.
Raportul mai solicită guvernelor să asigure "educaţie sexuală cuprinzătoare" pentru tineri, astfel încât aceştia să aibă "cunoştinţele, aptitudinile şi valorile pentru a face alegeri responsabile şi despre viaţa lor sexuală." Aceste "valori” sunt puse în antiteză cu cela ale moralei tradiţionale, care sunt prezentate ca negative, acuză însă criticii raportului OMS.
Nu în ultimul rând, deşi OMS recunoaşte că toate sistemele juridice folosesc constrângeri de natură penală pentru a incrimina şi pedepsi comportamentele dăunătoare şi pentru a-i feri pe oameni de rău, totuşi nu admite că şi "relaţiile sexuale consensuale dintre două persoane conştiente” pot fi rele în sine. Pentru OMS, sănătatea sexuală este totuna cu libertatea sexuală fără limite, arată criticii raportului, adăugând că aceste "valori" sunt în contrast cu conceptele tradiţionale de moralitate, care sunt caracterizate ca fiind negative.
Primit cu entuziasm de grupurile stigmatizate în societate, precum promotorii celor de al treilea gen, lesbiene, homosexuali etc. şi cu critici de către adepţii valorii tradiţionale, oportunitatea acestui raport şi mai ales modul în care va fi implementat stârnesc semne de întrebare.
Căci dincolo de false ipocrizii, de-a lungul secolelor, valorile morale au dat direcţia iar frica a păzit bostănăria. Despre valori morale însă în zilele noastre cu greu se mai poate vorbi fără a risca, automat, oprobiul public. Nu intrăm acum în aspecte precum faptul că Eurovisionul a fost câştigat de o femeie cu barbă, ceea ce spune mult despre modelul promovat în plan social ci, rămânând pe plan autohton, reamintim că recent, apelul a 19 ONG-uri care le-au cerut miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii să promoveze în şcoli abstinenţa până la căsătorie, ca "cel mai bun lucru pentru sănătatea copiilor" a devenit subiect de batjocură pe reţelele sociale.
Luarea în râs a apelului ONG-urilor care cer promovarea castităţii nu a fost deloc surprinzătoare. Într-o societate în care varii Moni ce-şi împart viaţa încă de pe băncile liceului cu "flăcăi" trecuţi de 50 de ani sunt promovate ca modele de succes răsunător şi în care Mazăre se afişează cu adolescente semidezbrăcate iar apoi este votat din nou ca primar, este clar că însuşi conceptul de moralitatea stârneşte ilaritate.
Ce şanse are un părinte să-şi convingă copiii că sexul vine la pachet cu responsabilitatea şi, înainte să-l faci este de recomandat să fii copt la inimă şi cap, în condiţiile în care mass media, showbizul, formatorii de opinii fac apologia unor cu totul alte "valori", a trăirii vieţii la max, proces în care sexualitatea trebuie "savurată" din plin, fără inhibiţii, aşa cum savurezi un hamburger la Mc.? Ce şansă are dacă şi la şcoală, copilul va fi încurajat de mic să "exploreze" sexualitatea, masturbarea, corpul, în timp ce eventual i se explică şi că este normal să fie confuz în ceea ce priveşte propriul gen?
Şi ce şanse mai are normalitatea dacă şi constrângerile dispar? Fără a face apologia pedepsei ci a conştientizării consecinţei pentru fiecare act volitiv, ce se întâmplă dacă pervertitorul unei minore nu mai este pedepsit, dacă nu mai există teamă de ce spun şi cred părinţii, dacă nu-ţi este teamă de sarcină, de avort? Dacă ascuns în spatele dreptului la sănătate ţi se dă voie să faci tot ceea ce doreşti?
Citeam cândva că dacă dai search pe google după "am 14 ani", cele mai frecvente căutări care-ţi apar sunt "şi sunt gravidă", "şi am făcut dragoste" "şi sunt gay". Abia a patra este "şi sunt virgin." Am verificat, este chiar aşa. Nu va faceţi iluzii: şi după "am 12 ani" apare tot "şi sunt gravidă".
Ce este de făcut într-o astfel de situaţie? Să spunem că este dreptul fundamental al copilei de 12 ani să facă sex şi să aibă după aceea acces neîngrădit la avort, eventual fără ca părinţii să încuviinţeze sau măcar să ştie ce se întâmplă cu fiica lor? Ipotetic putem să prevenim această situaţie prin educaţie sexuală în cadrul căreia copiilor să li se explice că sexul se face cu prezervativ şi că există "pilula de după." Cine ne va garanta însă că, mergând pe această linie, într-o bună zi, nu vom trăi într-o lume în care pedofilia devine ceva normal, în care copilele de 12-13 ani pervertite de ceea ce văd la televizor şi fără teamă de sarcini nedorite pe care au învăţat de la orele de educaţie sexuală să le evite, nu-i aşa? Nu vor deveni nişte Lolite care fac sex "consensual" iar pervertitorii lor vor fi priviţi drept fiinţe care-şi exercită un drept fundamental? Deja lucrul acesta este pe cale să se întâmple, dacă nu se întâmplă deja.
Ce ar fi dacă elevii ar avea parte în loc de educaţie sexuală de ore de educaţie morală, de ore de etică, ore în timpul cărora să li se insufle adevăratele valori? Iar dacă adolescenţii, la orele de educaţie sexuală ar învăţa nu numai despre drepturi ci şi despre responsabilităţile care decurg din actul sexual? Ce ar fi dacă li s-ar arăta ce insemana un avort, cât este de traumatic şi dezumanizant?
Am avut cândva ocazia să văd un avort pe viu. Albă la faţă, prietena mea, studentă la medicină (deci "educată" sexual), zăcea ca un obiect pe masa de ginecologie, cu picioarele atârnând, inerte, în sus. Adormită, nu a văzut cum fetusul rupt în bucăţi şi amestecat cu sânge, este tras din ea de pompa de vid. Eu am văzut. "Spectacolul" este impresionant şi te ajută să reconsideri responsabilitatea actului sexual.
Ce ar fi dacă în loc să li se explice că sexul, contracepţia, avortul etc. sunt dreptul lor fundamental, adolescenţilor li s-ar preda ore de "igienă" morală, mentală şi emoţională şi ar învăţa că adevăratele satisfacţii nu vin din a da frâu liber tuturor nevoilor şi dorinţelor şi că a fi om presupune să fii stăpânul, nu sclavul hormonilor tăi? Că ai timp o viaţă să-ţi explorezi sexualitatea, după ce ţi-ai văzut de carte, te-ai maturizat şi eşti pregătit pentru nivelul următor? Poate dacă educaţia s-ar fundamenta în valori morale iar decenţa n-ar mai fi privită ca ceva demodat, fetele de 14 ani nu vor mai căuta pe google ce să facă dacă sunt însărcinate ci se vor bucura, cu inocenţă, de prima floare dăruită de un băiat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.