Turnuri de telefonie false, răsar ca buruienile în Statele Unite
alte articole
Nimeni nu ştie de unde au răsărit, care le este scopul şi cine este responsabil de ele. Mai multe turnuri de telefonie false au apărut de-a lungul Statelor Unite, determinând cercetătorii să dezvolte o gamă întreagă de teorii legate de folosinţa acestora, inclusiv spionaj guvernamental, străin sau furt de identitate.
În luna iulie 2014, folosind noul CryptoPhone 500, cercetătorii au călătorit în toată ţara notând de fiecare dată când au întâlnit un turn misterios, neidentificat şi nesecurizat.
Telefonul high-tech este practic un Samsung Galaxy S3 care foloseşte o criptare specializată şi optimizată. ESD America este o companie care produce telefoane securizate, care costă în jur de 3.500 de dolari. Compania germană GSMK a proiectat software-ul de securitate folosit la telefoane.
Atunci când intră în raza unui turn fals, telefonul va afişa o alertă care avertizează că turnurile false au închis criptarea telefonului, lăsând mesajele şi apelurile telefonice vulnerabile în faţa părţilor terţe.
Nimeni nu ştie cu adevărat care sunt caracteristicile acestor turnuri false de telefonie mobilă. De obicei nu arată ca turnurile de telefonie normale, din oraşe.
Un suspect principal în cazul acestor turnuri false sunt aparatele denumite ”interceptoare”, potrivit Newsweek. Mai exact, interceptoarele, cunoscute drept ”stingrays”, au fost folosite de mai multe agenţii de poliţie şi securitate în combaterea crimei. Aparatele pot imita turnurile de telefonie şi sunt folosite de tot mai multe agenţii de poliţie.
Un alt tip de interceptor este VME Dominator, folosit de agenţiile guvernamentale precum Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA). Acesta capturează mesajele, textele, apelurile şi poate chiar să preia controlul asupra unui telefon. Unele interceptoare permit agenţilor să închidă un telefon compromis sau să asculte conversaţiile, funcţionând ca o un microfon electronic.
Una dintre teorii sugerează că aceste turnuri false sunt folosite ilegal de infractori care fură parolele şi informaţiile personale ale utilizatorilor.
”Mă îndoiesc că sunt instalate de agenţiile de implementare a legii, ţinând cont că acestea au nevoie de un mandat pentru a intercepta conversaţiile sau datele şi de vreme ce serviciile de telefonie au ordin din partea instanţei să coopereze cu interceptările, chiar nu ar fi nevoie de aşa ceva”, a declarat fostul agent FBI şi analist de securitate al CBS, Ross Rice, potrivit Chicago CBS.
Alte teorii includ spionajul din partea guvernelor străine sau chiar a armatei Statelor Unite, având în vedere că multe turnuri false sunt situate în apropierea unor oraşe importante, incluzând Chicago, Dallas, Tampa, Seattle, Denver, New York şi Los Angeles, cât şi a anumitor baze militare, potrivit utilizatorilor de CryptoPhone.
Până acum, proprietarii şi scopurile turnurilor false rămân un mister modern.