Statele Unite vor înfiinţa un centru de Comandă Cibernetică

.
. (Photos.com)

Directorul NSA, Michael Rogers, a declarat că armata americană va înfiinţa o unitate de apărare cibernetică care să protejeze Statele Unite împotriva atacurilor informatice.

Rogers, viitorul comandant al USA Cyber Command, a anunţat că unitatea va avea un personal format din 6.200 de oameni, va fi complet operaţională până la sfârşitul lui 2016 şi va permite întărirea protecţiei în faţa atacurilor cibernetice, inclusiv a celor provenite din partea altor state.

Noua unitate va putea fi utilizată împotriva atacurilor cibernetice asupra ”infrastructurilor esenţiale”, precum reţelele electrice controlate prin calculatoare, reţelele financiare, de transporturi etc.

În luna iulie, compania privată de securitate CrowdStrike a anunţat că unitatea 61486 a Armatei Populare de Eliberare a Chinei s-a infiltrat în reţelele unor agenţii guvernamentale occidentale, inclusiv ale Statelor Unite, cât şi ale companiilor de stat din domeniul Apărării.

”Trebuie să recunoaştem cu toţii că sistemele noastre de informaţii sunt ameninţate în totalitate de o mare varietate de 'actori' care doresc să pătrundă în aceste sisteme din diferite motive”, a subliniat Rogers.

Potrivit informaţiilor publicat de CrowdStrike, atacurile cibernetice chineze au extras informaţii care au fost folosite de Beijing pentru a avansa propriile programe aerospaţiale şi de sateliţi.

Unitatea militară va mai întări protecţia sistemelor informatice ale Pentagonului şi va ajuta la reducerea sarcinilor din domeniul cibernetic ale centrelor de comandă ale armatei americane aflate în diferite colţuri ale lumii.

”Trebuie să plecăm de la principiul că există o dimensiune cibernetică în aproape toate scenariile la care suntem expuşi”, a declarat comandantul american.

Noua unitate ar putea avea şi un rol ofensiv dacă ”se ia decizia de a fi folosită” în acest sens, a precizat Rogers, explicând că trebuie să se asigure că ”Departamentul Apărării are la dispoziţie toată paleta de mijloace necesare.

În ultimele 18 luni, un atac cibernetic sofisticat a infectat sistemele de control industrial a sute de companii energetice europene şi americane. Potrivit Symantec, grupul din spatele atacurilor „are baza în Europa de Est şi prezintă toate semnele unei operaţiuni sponsorizate de un stat”.