Fostul prim-ministru rus Kasianov acuzat de separatism

Mihail Kasianov (S) împreună cu Vladimir Putin în 2003.
Mihail Kasianov (S) împreună cu Vladimir Putin în 2003. (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Un deputat al Dumei de Stat cere Comitetului de Investigaţii al Federaţiei Ruse să cerceteze declaraţiile separatiste ale lui Mihail Kasianov şi să iniţieze procedurile penale necesare

Membrul camerei inferioare a parlamentului, Evgheni Fyodorov, a pregătit o cerere adresată şefului Comitetului de Investigaţii, Alexandr Bastrykin, solicitând verificarea declaraţiilor fostului prim-ministru rus, Mihail Kasianov, făcute pentru mass-media străină.

În opinia fostului prim-ministru, Crimeea trebuie reântoarsă Ucrainei. Potrivit deputatului, adresa lui Kasianov se încadrează în Codul penal al Rusiei ca „solicitare publică care duce la punerea în aplicare a acţiunilor menite să încalce integritatea teritorială a Federaţiei Ruse”, fapt care se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare.

Fyodorov a trimis deja un apelul către Bastrykin la mijlocul lunii mai, în care solicita organelor de anchetă să verifice acţiunile lui Kasianov din perioada aflării acestuia în SUA. Aflat peste ocean, Kasianov ar fi transmis reprezentanţilor Congresului SUA o listă cu opt jurnalişti şi politicieni ruşi, care nu-i sunt pe plac, propunând să fie sancţionaţi.

Potrivit izvestia.ru, acum politicianul este indignat de unele declaraţii făcute de Kasianov pentru o publicaţie franceză. Fiind întrebat ce ar face cu Crimeea, co-preşedintele RPR-PARNAS a afirmat că ar întoarce-o Ucrainei fără nici o ezitare.

Fyodorov, însă, s-a dovedit ultragiat. „În Codul penal al FR este un articol aparte dedicat responsabilităţii pentru declaraţii separatiste. Am trimis deja o solicitare către autorităţi, referitor la vizita lui (Kasianov – n.r.) în Washington şi consilierea duşmanului [sublinierea noastră, n.r], acum urmează să facem o solicitare adăugătoare cerând analiza noilor detalii ale activităţii sale. Declaraţia de întoarcere a Crimeei este o adevărată crimă”, a precizat Fyodorov.

Acţiunile din ultima perioadă îi aduc lui Kasianov doar critici dure din partea forţelor naţionaliste ale Rusiei. Co-preşedintele RPR-PARNAS nu a fost de găsit pentru a face comentarii pe marginea acuzaţiilor aduse la adresa sa.

Organele de anchetă pot interpreta diferit afirmaţiile fostului prim-ministru, iar posibilitatea intentării unui dosar penal este pusă la îndoială de unii experţi în dreptul penal.

„Nu cred că această declaraţie este suficientă pentru a-l acuza pe Kasianov de separatism, el doar îşi exprimă opinia, nefiind o persoană oficială. În astfel de cazuri, infracţiunea se bazează pe un set complex de probe, format nu doar din declaraţiile făcute publice, dar şi din dovezi corespunzătoare acţiunile persoanei efectuate cu acelaşi scop”, a subliniat avocatul Alexei Juravlev.

În opinia analiştilor politici, chiar dacă asupra politicianului nu va fi intentat dosar penal, declaraţiile acestuia în privinţa Crimeei, au redus practic la zero posibilitatea RPR-PARNAS să ajungă la următoarele alegeri din 2016 pentru Duma de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe