Circa 100 de avioane americane şi europene participă la un exerciţiu arctic aproape de Rusia

Aproximativ 100 de avioane de luptă din SUA şi 8 naţiuni europene au început luni un exerciţiu militar arctic în naţiunile nordice, care sunt tot mai îngrijorate de activitatea militară rusă crescută în regiune, susţine Daily Mail.
(AGOSTINI-STEPHAN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
25.05.2015

Aproximativ 100 de avioane de luptă din SUA şi 8 naţiuni europene au început luni un exerciţiu militar arctic în spaţiul naţiunilor nordice, care sunt tot mai îngrijorate de activitatea militară rusă intensă din regiune, susţine Daily Mail.

Exerciţiul, care se desfăşoară în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei şi la care participă 4.000 de soldaţi, are rolul de a testa cooperarea naţiunilor arctice în apropierea Rusiei. Exerciţiul a fost plănuit înainte ca anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014 să fi amplificat temerile regionale.

“Obiectivul constă în antrenarea unităţilor în mod orchestrat şi desfăşurarea de operaţiuni aeriene complexe, în strânsă relaţie cu partenerii NATO”, a susţinut într-o declaraţie generalul de brigadă norvegian Jan Ove Rygg, care conduce exerciţiul.

Exerciţiul, care se desfăşoară în perioada 25 mai – 5 iunie, este unul dintre cele mai ample exerciţii cu avioane de luptă în Europa în acest an şi al doilea de acest gen după cel din 2013. Se are în vedere desfăşurarea de astfel de exerciţii la fiecare doi ani, testându-se practic orice tip de intervenţie, de la doborârea de aeropurtate la realimentarea în aer.

Membrii NATO implicaţi în acest exerciţiu sunt SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Norvegia, precum şi naţiuni non-membre precum Suedia, Finlanda şi Elveţia, care sunt legate de alianţa militară vestică prin intermediul Parteneriatului NATO pentru Pace.

Rusia şi-a intensificat activitatea militară în regiunea europeană nordică şi baltică, iar incursiunile în spaţiile aeriene au îngrijorat statele baltice. În 2014, Suedia a desfăşurat în zadar o amplă operaţiune de vânare a unui presupus submarin rusesc în apele sale teritoriale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor