UE şi fostele state sovietice emit o declaraţie comună după Summitul din Riga
alte articole
Liderii din Uniunea Europeană şi din şase foste republici sovietice, care au participat la Summitul de la Riga, au emis vineri o declaraţie comună privind menţinerea Parteneriatului Estic, în ciuda neînţelegerilor asupra unor chestiuni cheie, conform Moscow Times.
Evidenţiind modul în care Summitul anterior din Vilnius, în urmă cu 18 luni, a declanşat o confruntare Est-Vest cu Rusia, textul declaraţiei de vineri a inclus o referire complexă la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea – o referire care a mulţumit Ucraina, dar şi Armenia şi Belarus, care anul trecut au susţinut Rusia în cadrul unui vot ONU asupra acestei chestiuni.
La finalul Summitului a avut loc o conferinţă de presă iar Donald Tusk, care a condus întâlnirea, i-a telefonat preşedintelui azer Ilham Aliev pentru a-l linişti în legătură cu un rând din textul declaraţiei care făcea referire la conflictul Azerbaidjanului cu Armenia asupra regiunii Nagorno-Karabah.
Tusk a minimalizat acele neînţelegeri la conferinţa de presă, susţinând că apelul telefonic a avut mai mult o legătură cu modul în care blocul european adoptă o abordare “diferenţiată” faţă de cele şase state post-sovietice, care au avut la rândul lor diverse motive pentru a se alătura blocului occidental.
În plus, Tusk a insistat că nu există o ruptură cu statul musulman bogat în petrol de la Marea Caspică: “Azerbaidjanul doreşte să întărească cooperarea cu UE.”
Dintre cele şase state din Parteneriatul Estic, Ucraina, Georgia şi Moldova fac mai multe presiuni pentru întărirea relaţiilor cu UE, Azerbaidjanul - unde UE a precizat că au loc abuzuri ale drepturilor omului - urmează o linie mai neutră, iar Armenia şi Belarus tind să aibă o viziune mai apropiată cu Moscova.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.