SUA şi Columbia şi-au rechemat diplomaţii de rang înalt pe fondul adâncirii crizei diplomatice legate de presupusul complot de asasinat

Gustavo Petro (Daniel Munoz/VIEW press/Corbis via Getty Images)
Redacţia
04.07.2025

Statele Unite şi Columbia şi-au rechemat joi ambasadorii, într-o aparentă accelerare a deteriorării relaţiilor, pe fondul unei presupuse conspiraţii împotriva liderului de stânga al Columbiei, scrie France24.

Washingtonul a făcut primul pas, rechemându-l pe însărcinatul său cu afaceri, John McNamara, „în urma declaraţiilor nefondate şi condamnabile ale celor mai înalte niveluri ale guvernului columbian”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, fără a da detalii.

Pe lângă rechemarea lui McNamara, Bruce a declarat că Statele Unite „iau în considerare şi alte măsuri pentru a-şi exprima îngrijorarea profundă cu privire la starea actuală a relaţiilor bilaterale”.

Ea nu a dat detalii despre aceste măsuri.

În câteva ore, preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat, ca răspuns, că îşi recheamă diplomatul şef de la Washington.

Ambasadorul Daniel Garcia Pena „trebuie să vină să ne informeze despre evoluţia agendei bilaterale”, a scris Petro pe X, referindu-se la exploatarea „marelui potenţial al Americii de Sud în domeniul energiei curate” şi la lupta împotriva „baronilor drogurilor şi a finanţelor lor internaţionale”.

Disputa diplomatică a survenit la scurt timp după demisia ministrului de Externe al Columbiei, joi dimineaţă, ultimul oficial de rang înalt care a părăsit guvernul Petro.

„În ultimele zile, au fost luate decizii cu care nu sunt de acord şi pe care, din integritate personală şi respect instituţional, nu le pot susţine”, a scris Laura Sarabia, fosta şefă de cabinet a lui Petro, pe X.

Până de curând, Columbia era unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Statelor Unite în America Latină. Însă relaţiile s-au deteriorat brusc.

Procurorii columbieni au deschis săptămâna aceasta o anchetă privind un presupus complot de răsturnare a lui Petro cu ajutorul unor politicieni columbieni şi americani, după publicarea de către cotidianul spaniol El Pais a unor înregistrări care îl implică pe fostul ministru de Externe Alvaro Leyva.

La sfârşitul lunii ianuarie, Statele Unite au suspendat temporar serviciile consulare ca represalii pentru refuzul lui Petro de a permite avioanelor militare americane să repatrieze migranţii columbieni în ţara lor de origine.

Petro a acuzat Statele Unite că tratează migranţii ca pe nişte criminali, punându-i în cătuşe şi lanţuri.

Cele două părţi au lansat ameninţări şi contraameninţări cu tarife comerciale paralizante de până la 50%.

Un acord diplomatic secret care prevedea trimiterea unor avioane ale Forţelor Aeriene Columbiene pentru a-i prelua pe migranţi a evitat în ultimul moment un război comercial iminent.

Guvernul de stânga al Columbiei a refuzat recent şi cererea Statelor Unite de extrădare a doi lideri proeminenţi ai gherilelor, căutaţi de Washington pentru trafic de droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor