SUA şi Columbia şi-au rechemat diplomaţii de rang înalt pe fondul adâncirii crizei diplomatice legate de presupusul complot de asasinat

Statele Unite şi Columbia şi-au rechemat joi ambasadorii, într-o aparentă accelerare a deteriorării relaţiilor, pe fondul unei presupuse conspiraţii împotriva liderului de stânga al Columbiei, scrie France24.
Washingtonul a făcut primul pas, rechemându-l pe însărcinatul său cu afaceri, John McNamara, „în urma declaraţiilor nefondate şi condamnabile ale celor mai înalte niveluri ale guvernului columbian”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, fără a da detalii.
Pe lângă rechemarea lui McNamara, Bruce a declarat că Statele Unite „iau în considerare şi alte măsuri pentru a-şi exprima îngrijorarea profundă cu privire la starea actuală a relaţiilor bilaterale”.
Ea nu a dat detalii despre aceste măsuri.
În câteva ore, preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat, ca răspuns, că îşi recheamă diplomatul şef de la Washington.
Ambasadorul Daniel Garcia Pena „trebuie să vină să ne informeze despre evoluţia agendei bilaterale”, a scris Petro pe X, referindu-se la exploatarea „marelui potenţial al Americii de Sud în domeniul energiei curate” şi la lupta împotriva „baronilor drogurilor şi a finanţelor lor internaţionale”.
Disputa diplomatică a survenit la scurt timp după demisia ministrului de Externe al Columbiei, joi dimineaţă, ultimul oficial de rang înalt care a părăsit guvernul Petro.
„În ultimele zile, au fost luate decizii cu care nu sunt de acord şi pe care, din integritate personală şi respect instituţional, nu le pot susţine”, a scris Laura Sarabia, fosta şefă de cabinet a lui Petro, pe X.
Până de curând, Columbia era unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Statelor Unite în America Latină. Însă relaţiile s-au deteriorat brusc.
Procurorii columbieni au deschis săptămâna aceasta o anchetă privind un presupus complot de răsturnare a lui Petro cu ajutorul unor politicieni columbieni şi americani, după publicarea de către cotidianul spaniol El Pais a unor înregistrări care îl implică pe fostul ministru de Externe Alvaro Leyva.
La sfârşitul lunii ianuarie, Statele Unite au suspendat temporar serviciile consulare ca represalii pentru refuzul lui Petro de a permite avioanelor militare americane să repatrieze migranţii columbieni în ţara lor de origine.
Petro a acuzat Statele Unite că tratează migranţii ca pe nişte criminali, punându-i în cătuşe şi lanţuri.
Cele două părţi au lansat ameninţări şi contraameninţări cu tarife comerciale paralizante de până la 50%.
Un acord diplomatic secret care prevedea trimiterea unor avioane ale Forţelor Aeriene Columbiene pentru a-i prelua pe migranţi a evitat în ultimul moment un război comercial iminent.
Guvernul de stânga al Columbiei a refuzat recent şi cererea Statelor Unite de extrădare a doi lideri proeminenţi ai gherilelor, căutaţi de Washington pentru trafic de droguri.