Etiopia finalizează controversatul baraj de pe Nil, escaladând disputa cu Egiptul

Nilul (Getty Images)
Redacţia
04.07.2025

Prim-ministrul Etiopiei a declarat joi că un controversat baraj hidroenergetic de pe Nil este acum finalizat, o etapă importantă pentru ţara sa în contextul disputei cu Egiptul privind împărţirea echitabilă a apei, scrie France 24.

Egiptul s-a opus de mult timp construirii barajului, din cauza temerilor că acesta ar epuiza partea sa din apele Nilului. Egiptul a calificat barajul, cunoscut sub numele de Marele Baraj al Renaşterii Etiopiene, drept o ameninţare existenţială, deoarece cea mai populată ţară din lumea arabă depinde aproape în totalitate de Nil pentru aprovizionarea cu apă a agriculturii şi a celor peste 100 de milioane de locuitori.

Negocierile dintre Etiopia şi Egipt de-a lungul anilor nu au dus la un acord, iar întrebările rămân cu privire la cantitatea de apă pe care Etiopia o va elibera în aval în cazul unei secete.

Prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed, în discursul său adresat joi parlamentarilor, a declarat că guvernul său „se pregăteşte pentru inaugurarea oficială” în septembrie.

„Deşi există persoane care consideră că acest moment ar trebui împiedicat, noi ne reafirmăm angajamentul: barajul va fi inaugurat”, a declarat el.

Etiopia şi Egiptul încearcă de mai mulţi ani să ajungă la un acord cu privire la barajul de 4 miliarde de dolari, pe care Etiopia a început să-l construiască în 2011. Tensiunile legate de baraj, cel mai mare din Africa, au fost la un moment dat atât de mari încât unii observatori se temeau că cele două ţări ar putea intra în război din această cauză.

Însă Etiopia a câştigat sprijinul diplomatic al ţărilor din amonte, precum Uganda, care găzduieşte un parteneriat regional format din 10 ţări care au semnat anul trecut un acord privind utilizarea echitabilă a resurselor de apă din bazinul fluviului Nil.

Acordul de parteneriat, cunoscut sub numele de Iniţiativa Bazinului Nilului, a intrat în vigoare în octombrie fără a fi ratificat de Egipt sau Sudan.

Barajul, situat pe Nilul Albastru, lângă graniţa cu Sudanul, a început să producă energie electrică în 2022. Se preconizează că proiectul va produce în final peste 6.000 de megawaţi de energie electrică, ceea ce reprezintă dublul producţiei actuale a Etiopiei şi suficient pentru a face din această ţară est-africană cu 120 de milioane de locuitori un exportator net de energie.

Barajul este situat la aproximativ 500 de kilometri nord-vest de capitala Etiopiei, Addis Abeba. Are o lungime de 1.800 de metri şi o înălţime de 175 de metri şi este susţinut de un rezervor care poate stoca până la 74 de miliarde de metri cubi de apă, potrivit principalului contractor.

Etiopia insistă că barajul este o realizare crucială care va ajuta milioane de cetăţeni să iasă din sărăcie şi va transforma ţara într-un important exportator de energie.

Acordul dintre Egipt şi Regatul Unit a acordat Egiptului şi Sudanului, situate în aval, drepturi asupra apei Nilului, Egiptul obţinând cea mai mare parte.

Acordul, semnat pentru prima dată în 1929, nu a ţinut seama de celelalte naţiuni din bazinul fluviului, care au cerut un acord mai echitabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor