Merkel: Întoarcerea Rusiei în G7 inimaginabilă



Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

O întoarcere a Rusiei în Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate (G7) este inimaginabilă, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care va găzduit un summit G7 luna viitoare.

“Cât timp Rusia nu se dedică şi nu acţionează în conformitate cu valorile fundamentale ale legii internaţionale, o reîntoarcere a formatului G8 este inimaginabilă pentru noi”, a declarat Merkel joi în Parlamentul german, înaintea summitului G7 din 7-8 iunie în statul german sud-estic Bavaria.

“Am fost martori la anexarea Crimeei de către Rusia, care este o încălcare a legii internaţionale”, a declarat cancelarul, adăugând că “masiva destabilizare a estului Ucrainei” de către Moscova face ca aceasta să rămână exclusă din grupul care include Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Japonia.

În aprilie, secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a declarat: “Există o unitate amplă şi puternică în cadrul G7 asupra creşterii sancţiunilor şi costurilor ca răspuns la amplificarea acţiunilor Rusiei.”

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali au impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la anexarea Crimeei.

Crimeea şi-a declarat independenţa de Ucraina în 17 martie 2014 în urma unui referendum la care 97% dintre participanţi au votat în favoarea alipirii de Rusia. Referendumul nu este recunoscut de Kiev şi Occident.

În 21 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a transformat în lege documentele care oficial fac Crimeea o parte a teritoriului rus, adăugând că mişcarea se conformează legii internaţionale.

O lună mai târziu, în estul Ucrainei, a izbucnit un conflict între rebelii separatişti pro-ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene.

Moscova este acuzată că susţine separatiştii atât cu arme cât şi cu soldaţi, dar aceasta neagă cu tărie orice implicare în conflictul separatist, chiar dacă la sfârşitul săptămânii trecute armata ucraineană a capturat doi luptători ruşi care ulterior au recunoscut că activează în armata rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.