Fost viceministru al Educaţiei din Moldova către Dodon: Incompetenţa trebuie ţinută departe de educaţie
alte articole
Preşedintele R. Moldova Igor Dodon susţine că sistemul educaţional din R. Moldova are nevoie de o reformare serioasă, o pregătire mai bună a cadrelor şi nu camere de filmat pentru a speria elevii. Necesită investiţii în infrastructură, nu închiderea şcolilor. O reevaluare a întregii curricule, pentru instruirea copiilor în mod compatibil cu psihologia lor şi în conformitate cu cerinţele prezentului şi ale viitorului. Mai mult, şeful statului reiterează propunerea mai veche de renunţare la examenele de bacalaureat sau, cel puţin, schimbarea formei acestuia.
“În opinia mea, pe care am expus-o şi în anii precedenţi, de pe liceeni trebuie scoasă presiunea draconică a BAC-ului exagerat de dificil şi stresant. Oamenii sunt diferiţi în aptitudini şi înclinaţii, iată de ce examenele de absolvire a liceului trebuie să ia în considerare aceste realităţi”, a declarat Dodon menţionând faptul că şi consilieri prezidenţiali au prezentat joi un proiect de reformare a modului în care elevii vor absolvi liceul, înaintând şi câteva modificări ale cadrului legal.
Fiecare elev, fără excepţie, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a şcolarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat. Liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administraţia şcolii. “Până acum, erau nevoiţi să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.”, declara Dodon.
În paralel cu BAC-ul obişnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un licean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituţiile superioare de profil. Dodon consideră că astfel elevii vor fi mult mai motivaţi, se vor pregăti de examene mai cu drag şi mai temeinic.
În replică, Liliana Nicolaescu-Onofrei fost viceministru al Educaţiei a scris pe pagina sa de socializare că incompetenţa trebuie ţinută cât mai departe de educaţie, menţionând că “a asistat astăzi la o dublă demonstraţie de incompetenţă (in)conştienţă. O parte a acesteia a fost făcută de preşedintele Dodon, în postarea sa de astăzi de pe Facebook. Cu a doua parte, s-au distins, în conferinţa de presă de azi, consilierii săi.”
“Ce nu ştie dl. Dodon şi, se pare, nici nu-şi dă seama că nu ştie?”, se întreabă retoric Liliana Nicolaescu-Onofrei oferind şi răspunsuri şefului statului în baza legislaţiei în vigoare a R. Moldova.
Preşedintele Dodon nu ştie că, în prezent, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să susţină BAC-ul primesc un certificat. Acest lucru e prevăzut clar în Codul educaţiei, articolul 31, p. 12 „Elevilor care nu au promovat examenul naţional de bacalaureat li se eliberează un certificat de studii liceale, care conferă dreptul de a urma programe de pregătire profesională în instituţii de învăţământ profesional tehnic secundar şi profesional tehnic postsecundar”.
Preşedintele Dodon nu ştie că, la moment, în conformitate cu articolul 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susţinerea examenului.
Preşedintele Dodon nu ştie că şi astăzi examenele de BAC se susţin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte şi Sport.
Şi alţi internauţi au criticat propunerile şefului statului şi ale consilierilor săi. Astfel, Dorin Galben scrie pe pagina sa de Facebook că Preşedintele R. Moldova propune ca BAC-ul să fie anulat, mai exact să-l poată susţine doar cei care doresc... “Să-i şoptească cineva că nici acum nimeni nu te obligă să mergi la examene.”
“În fine, eu un singur lucru nu înţeleg. La ce bun să ne complicăm atâta?! Haideţi să închidem repejor toate şcolile, liceele, colegiile şi universităţile - oricum sunt puţini copii, iar statul nu va mai trebui să-şi bată capul de majorarea salariilor profesorilor.
Politicienii nu au nevoie de oameni cu studii, iar dacă cetăţenii n-ar putea citi şi nici scrie, atunci în genere aici ar fi „un colţişor de rai” pentru demnitarii care „nu fură” şi „nu mint””, a concluzionat internautul.