Delegaţia oficială a Parlamentului R. Moldova nu va participa la reuniunea CSI de la Sankt-Petersburg

Moldova nu va fi reprezentată de o delegaţie oficială la reuniunea CSI întrucât Rusia nu a venit cu un răspuns la acţiunile de hărţuire a demnitarilor moldoveni de către serviciile secrete ruseşti. Socialiştii vor merge pe cont propriu la Sankt-Petersburg.
Parlamentul R. Moldova (facebook.com/profil Parlamentul RM)
Ştefan Sârbu
23.03.2017

Biroul Permanent al Parlamentului Republicii Moldova a decis, în şedinţa de joi, că o delegaţie oficială a Legislativului nu va participa la evenimentele organizate cu ocazia a 25 de ani de la formarea Comunităţii Statelor Independente (CSI) din cauza hărţuirii demnitarilor din Republica Moldova de către anumite autorităţi ale Federaţiei Ruse. Totuşi, spikerul Parlamentului RM, Andrian Candu, sugerează deputaţilor că pot merge la reuniune pe cont propriu.

“Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor membrilor Biroului Permanent. Propunerea nu a fost susţinută de reprezentanţii fracţiunilor PSRM şi PCRM. Totodată, preşedintele fracţiunii PSRM a anunţat că deputaţii socialişti vor merge pe cont propriu la eveniment”, anunţă Parlamentul RM, potrivit unui comunicat de presă.

În acelaşi context, Andrian Candu menţionează că delegaţia oficială a Parlamentului Republicii Moldova nu va participa la evenimentele legate de 25 de ani de la constituirea CSI, însă doritorii de a merge o pot face pe cont propriu. ”Luând în calcul hărţuirea demnitarilor şi lipsa unui răspuns oficial al Federaţiei Ruse la nota Ministerului de Externe (MAEIE), nu vom merge la aceasta reuniune. Nu boicotăm activitatea CSI, iar unii deputaţi care vor să se deplaseze la Sankt-Petersburg o pot face pe cont propriu.”

În replică, şeful statului Igor Dodon scrie pe pagina sa de socializare că hotărârea Parlamentului RM de a nu participa la reuniunea CSI a fost adoptată în interesele Partidului Democrat (PD) şi a majorităţii parlamentare, dar nu în interesele statului şi moldovenilor.

“Cred că este o mare greşeală. CSI este o structură regională importantă, iar Moldova ar trebui să acorde o atenţie deosebită oportunităţilor şi mecanismelor care sunt disponibile în cadrul cooperării cu ţările CSI.”

Potrivit unei note oficiale transmise la 9 martie Ambasadorului Rusiei la Chişinău, preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip notează autorităţile ruseşti despre faptul că mai mulţi oficialii moldoveni ar fi fost opriţi abuziv la intrarea în Rusia, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse.

Activistul civic Valeriu Paşa consideră că deşi nu au fost menţionaţi demnitarii moldoveni hărţuiţi de serviciile secrete ruseşti, Vladimir Plahotniuc şi-a făcut inamici foarte influenţi în Federaţia Rusă, prin faptul că a ştiut foarte bine despre spălarea a peste 20 miliarde de dolari din Rusia, prin Moldova. Prin iniţierea anchetei şi arestarea lui Platon, Plahotniuc s-a băgat singur într-un colţ din care nu poate ieşi, fiind condamnat să conducă RM. În momentul în care pierde controlul asupra Moldovei se expune unui pericol foarte mare, deoarece nu şi-a făcut o strategie de exit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor