Persecuţia împotriva Falun Gong se extinde în R. Moldova? Acuzaţii de hărţuire la Judecătoria Călăraşi
alte articole
Tatiana Chiriac, fostă judecătoare, în prezent atât şefă a Secretariatului Judecătoriei Călăraşi, cât şi preşedinte al Asociaţiilor "Falun Dafa" şi "Falun Gong" în Republica Moldova, se plânge că este presată cu o demisie.
Cum în timpul liber este implicată în demascarea persecuţiei care are loc în China împotriva mişcării spirituale Falun Dafa, Tatiana Chiriac susţine că a ajuns să fie discriminată şi persecutată chiar de preşedinta instanţei la care lucrează, Valentina Criucicova, motiv pentru care a decis să aducă problema în atenţia opiniei publice printr-un protest.
Pentru a "demasca acţiunile de discriminare şi hărţuire a preşedintei Valentina Criucicova şi a cere egalitatea în domeniul muncii", şefa Secretariatului Judecătoriei Călăraşi a organizat marţi, 8 martie, un protest în faţa sediului instanţei. Ea a lipit mai multe mesaje antidiscriminatorii la intrarea în judecătorie.
Dacă atitudinea preşedintei Judecători Călăraşi la adresa sa nu se schimbă, Tatiana Chiriac susţine că va continua protestele în fiecare zi de muncă, în pauza de masă.
"Solicit implicarea şi ajutorul societăţii civile, colegilor de serviciu, mass-media, partenerilor de dezvoltare a RM, ONU, ambasadelor străine, factorilor de decizie - procuraturii, CSM şi tuturor celor care mă cunosc, pentru a contracara ilegalităţile menţionate şi cer investigarea sub toate aspectele legale a acţiunilor vădit discriminatorii a preşedintei Judecătoriei Călăraşi Valentina Criucicova", se arată într-un comunicat remis de Tatiana Chiriac.
Contactată de Jurnal TV, preşedinta Judecătoriei Călăraşi a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc.
"Am activat în Judecătoria Călăraşi aproximativ 11 ani în calitate de judecător (anii 1997-2008). În anul 2008, în urma unei hotărâri, Nicolae Clima (fost preşedinte CSM) împreună cu Ion Muruianu (fost preşedinte CSJ) mi-au declarat răspicat că eu trebuie să aleg între Falun Dafa (convingerea mea) şi funcţia de judecător. Am ales să mă retrag din sistemul judecătoresc, iar profesând avocatura să pot să-mi ajut colegii persecutaţi în China comunistă din 1999.
Cu mare regret, însă, nu am fost lăsată în pace. Pe parcursul anilor, mi-au fost anulate un şir de evenimente culturale şi, după cum este cunoscut, am ajuns până în punctul în care am fost etichetaţi extremişti fără niciun temei, iar asociaţiile pe care le-am înregistrat cu greu şi pe care le conduceam au fost lichidate în baza hotărârilor "urgente" ale foştilor colegi-judecători", a declarat, Tatiana Chiriac.
Curtea Constituţională a anulat ulterior prevederea ambiguă din legislaţie care a făcut posibilă interzicerea celor două asociaţii pe teritoriul R. Modovei pe motiv că îngrădeşte dreptul la liberă exprimare.
În anul 2013, Tatiana Chiriac a fost angajată în funcţia de şefă a Secţiei evidenţă şi documentare procesuală, apoi a fost avansată în funcţia de şefă a Secretariatului din cadrul Judecătoriei Călăraşi, unde a avut ocazia să o cunoască pe judecătoarea V. Criucicova.
"Din primele zile nu îmi răspundea la salutare, mă privea umilitor şi işi permitea să facă remarci negative şi discriminatorii despre activitatea mea în cadrul mişcării Falun Dafa, instigînd la hărţuire şi colegii cu care lucra nemijlocit. Între timp doamna a început a avansa în funcţii administrative eu crezînd că acest fapt va aduce o evoluţie pozitivă în relaţiile noastre, ultima înţelegînd importanţa şi responsabilitatea posturilor la care a aplicat. Dar nu a fost să fie. Devenind vicepreşedinte au început presiuni, hărţuiri şi mesaje discriminatorii din ce în ce mai dure".
"La mijlocul anului 2015 dna V. Criucicova devine preşedinte interimar, în luna noiembrie 2015 preşedinte, iar dorinţa de a mă face să demisionez cu orice preţ a crescut tot mai mult, fiind vociferată deschis în diverse anturaje. După 2-3 zile de la numirea de către CSM în funcţia de preşedinte a judecătoriei Călăraşi, V. Criucicova şi-a permis în faţa colegilor şi subalternilor mei să strige mesaje discriminatorii: "Du-te să nu te văd cu Falun Dafa ta!", "Aici strici imaginea justiţiei cu ieşirile şi discursurile tale publice despre judecători!", În sistemul judecătoresc trebuie să activeze doar cei care ţin cu judecătorii", "Ce? nu ştii ce a decis cândva CSM!" etc.etc.", se mai arată în comunicatul citat.
Tatiana Chiriac susţine că pentru a aplana conflictele, a sesizat unii din membrii CSM (prin mail şi audienţă), anunţându-i despre ilegalităţile menţionate.