Siegfried Mureşan cu un apel către Guvernul Filip: Apucaţi-vă de treabă

Siegfried Mureşan (facebook.com)
Siegfried Mureşan (facebook.com)

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, raportor în Comisia pentru bugete, pe opinia Comisiei pentru bugete, a menţionat că îşi doreşte ca cei 100 de milioane de euro acordaţi Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, din care 40 de milioane gratis şi 60 de milioane credit, să ajungă cât mai repede la oameni. Acesta a ţinut, totuşi, să specifice că aceşti bani vor ajunge în Republica Moldova cu anumite condiţii.

„Şi aici eu voi insista ca banii să vină cu condiţionalităţi foarte clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor şi anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în anul 2014. Deci, vreau ca banii să vină, vreau să vină cât mai repede, dar vreau să vină cu condiţionalităţi clare, măsuri pe care guvernul să trebuiască să-şi ia angajamentul să le întreprindă, pentru ca banii să poată veni în mai multe tranşe, căci este stabilit ca banii să vină în doi ani şi jumătate în mai multe tranşe. Şi vreau ca înainte de fiecare tranşă guvernul să trebuiască să implementeze o serie de măsuri pe care oamenii, de altfel, le aşteaptă a fi implementate”, a precizat Mureşan.

Cu toate că despre aceste condiţionalităţi se vorbeşte de foarte mult timp, practic, de când a fost investit Guvernul Filip, în Republica Moldova nu se întrevăd mari schimbări la capitolul implementarea reformelor. Mureşan, menţionează că, până la urmă, există Acordul de Asociere semnat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, unde se spune foarte clar care sunt angajamentele fiecărei părţi la capitolul implementarea reformelor în următorii ani. Totuşi, chiar şi europarlamentarul menţionează, într-un interviu pentru Europa Liberă, că „s-a făcut ceva, dar s-a făcut prea puţin”.

„Guvernul a început, dar a făcut prea puţin, a transpus prea puţin în realitate. Şi acum avem această oportunitate, acest acord de asistenţă macrofinanciară, 100 de milioane, unde spunem aşa: "Sigur că vrem ca banii să vină, dar cât de repede vor veni banii va depinde de guvern, nu de Uniunea Europeană". Căci noi vrem să dăm banii cât mai repede, dar şi guvernul trebuie să implementeze o serie de reforme stabilite în Acordul de Asociere.

Mesajul meu este foarte clar, anul acesta guvernul trebuie să se mişte mai repede decât anul trecut. Dacă nu, Republica Moldova va pierde oportunităţi şi riscă să piardă inclusiv ajutoare financiare pe care Uniunea Europeană doreşte să le acorde cetăţenilor. Noi nu vrem ca această oportunitate să fie pierdută pentru oameni. Noi avem banii, vrem să-i dăm şi cât mai repede, fiindcă e nevoie de ei acolo. Însă cheia e la guvern. Dacă guvernul nu implementează ceea ce se angajează, atunci există riscul ca banii să nu ajungă la oameni. Sper să nu ajungem în acea situaţie. Tocmai de aceea fac un apel guvernului: Apucaţi-vă de treabă”, a conchis Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe