Decretul de retragere a cetăţeniei R. Moldova lui Băsescu a fost suspendat

Decretul Preşedintelui R. Moldova Igor Dodon prin care i-a retras cetăţenia lui Traian Băsescu, a fost suspendat de către instanţa de judecată până la finalizarea examinării litigiului.
Decretul semnat de Igor Dodon
Decretul semnat de Igor Dodon (facebook.com)

Decretul prin care Igor Dodon i-a retras lui Traian Băsescu cetăţenia Republicii Moldova a fost suspendat la 20 martie de către Judecătoria Chişinău, iar cererea de chemare în judecată depusă de fostul lider de la Cotroceni a fost acceptată pentru examinare.

Potrivit avocatului fostului preşedinte al României, Andrei Bivol, instanţa a suspendat executarea decretului „în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului”.

Astfel, decretul semnat de Igor Dodon la 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei şi pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive.

Încheierea judecătorească de asigurare a acţiunii prin suspendarea Decretului prezidenţial contestat produce efect imediat, dar poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile.

În aceeaşi şedinţă de judecată, instanţa a obligat Preşedinţia R. Moldova în calitate de pârât pe cauză să prezinte referinţa şi probele în sprijinul acesteia până la 2 mai 2017 fixând primul termen de examinare a dosarului în fond pentru 16 mai 2017 orele 10:00.

Consilierul şefului statului Maxim Lebedinschi scrie pe pagina sa de socializare că subiectul retragerii cetăţeniei RM lui Traian Băsescu a fost politizat de către instanţa de judecată de aceea cu siguranţă vor contesta încheierea judecătorească la Curtea de Apel.

“Imediat cum vom primi actele instanţei vom veni cu o reacţie suplimentară. Cu referire la prezentarea probelor să nu-şi facă griji, prevederile legale au fost respectate.”

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit pe 3 noiembrie 2016 în mod oficial cetăţeni ai Republicii Moldova, după ce au depus jurământul la Ambasada R. Moldova la Bucureşti. Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul Preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lui iunie a anului 2016.

Ulterior, pe 3 ianuarie, în urma şedinţei Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunţat că a semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, motiv pentru care a fost foarte dur criticat.

La începutul lunii ianuarie un internaut, indignat de acţiunile preşedintelui Dodon, întreprinse după numirea sa în funcţie, a menţionat că va veni timpul când Igor Dodon va fi lipsit de cetăţenia moldovenească pentru trădare (vânzare) de ţară în favoarea Rusiei, şi prejudiciul moral adus R. Moldova pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe