Oazu Nantoi: Dodon, un dublu agent folosit pentru discuţiile dintre Plahotniuc şi Putin

Comentatorul politic, Oazu Nantoi a explicat că, în Moldova fraudarea alegerilor se desfăşoară nu doar în ziua alegerilor, ci cu câţiva ani înainte. Pentru prezidenţiale, Dodon a fost pregătit cu mult înainte şi la fel se va întâmpla la parlamentare, pentru fraudarea cărora deja se lucrează prin propunerea votului uninominal.
Oazu Nantoi, analist politic de la Chişinău (captură foto / unimedia.md)
Maria Maevschi
17.03.2017

Analistul politic Oazu Nantoi, consideră că discuţiile promise de Vlad Plahotniuc pe marginea proiectului votului uninominal nu va fi decât o mimare şi o sfidare a opiniei publice. Mai mult decât atât, Nantoi menţionează că ar fi bine, mai degrabă, să încercăm „să presupunem, să intuim ce fel de scenariu se ascunde în spatele acestei idei”.

„Aşa-zisele consultări vor fi mimate, chiar dacă la diferite posturi TV a apărut publicitate în favoarea acestei schimbări, Moldova este împânzită de corturi, unde oameni care nu ştiu ce fac, colectează semnături, pentru a mima susţinerea poporului. Ceauşescu putea mai bine să realizeze acest lucru, noi învăţăm de la Ceauşescu”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

Acesta punctează faptul că nu ar trebui să discutăm despre ce se întâmplă azi, uitând ce-a fost ieri. „Pentru mine a rămas o necunoscută, ce s-a întâmplat în ziua de 15 martie 2015, când cu avionul lui Ilan Şor, la Chişinău a venit preşedintele Kîrgîstanului, s-a întâlnit cu un deputat de rând (Vlad Plahotniuc – n.r.), care nici coordonator executiv pe atunci nu era şi după aceea a plecat la întrevederea cu Putin de la Sankt Petersbug. Toţi deputaţii noştri au luat apă în gură şi nimeni nu i-a cerut dlui Plahotniuc un răspuns public despre ce a discutat cu preşedintele Kîrgîstanului. Opoziţia din Kîrgîstan l-a încolţit pe dl Atambaev şi acesta a spus că a avut o misiune importantă de normalizare a relaţiilor între Rusia şi Uniunea Europeană”, a opinat Nantoi, în încercarea de a explica faptul că în Moldova se lucrează cu câţiva ani înainte pentru a câştigala alegeri, făcând referire la victoria lui Dodon la prezidenţiale.

Analistul a mai menţionat că Plahotniuc a încercat încă atunci, în 2015 să stabilească o comunicare directă cu dl Putin. „Ce-a urmat după aceasta? Dl Dodon a fost ales în funcţia de preşedinte în baza manipulărilor murdare, dar graţie susţinerii dlui Plahotniuc. În stânga Nistrului, în campania electorală, în numele dlui Dodon au fost transmise 10 mii de foi volante, pline de ticăloşenii la adresa dnei Maia Sandu, şi eu sunt aici menţionat în calitate de instigator al conflictului de pe Nistru, armata rusească neavând nicio legătură cu asta”, a subliniat ironic expertul.

În opinia acestuia, aducerea la urnele de vot a celor peste 16 mii de oameni nenorociţi din stânga Nistrului, cărora li s-a dat indicaţia votaţi-l pe Dodon, n-ar fi fost posibilă fără „binecuvântarea Kremlinului”. Chiar dacă, Curtea Constituţională a menţionat în raportul său privind validarea rezultatelor din 13 noiembrie, de două ori a termenul „teritoriile ocupate”, dl Dodon nu s-a simţit ofensat. În opina lui Nantoi, „acesta ar fi un semnal clar că atât dl Plahotniuc l-a promovat pe dl Dodon, precum şi că dl Dodon a fost candidatul dorit de Kremlin”.

Analistul a ţinut să amintească despre vizita lui Dodon la Moscova, din 15-17 ianuarie 2017, care, consideră că a fost pregătită foarte minuţios, întrucât aflându-se la Moscova, Dodon şi-a asumat nişte angajamente strict în conformitate cu poziţia Rusiei, în ceea ce priveşte atitudinea Rusiei faţă de Republica Moldova. Totuşi, de menţionat ar fi faptul că „niciun angajament al dlui Dodon nu valorează nimic dacă el nu are susţinerea la Chişinău, asigurată de dl Plahotniuc”. Mai mult decât atât, Nantoi adaugă că îl consideră pe Dodon „un dublu agent, al dlui Plahotniuc şi al Federaţiei Ruse. Dl Plahotniuc discută cu dl Putin prin dl Dodon”.

În încercarea de a argumenta faptul că în Moldova alegerile se fraudează nu atât în ziua alegerilor, ci cu ani înainte, Oazu Nantoi îşi aminteşte că „la Moscova există un Institut de Cercetări Strategice, fondatorul căruia este Vladimir Putin, şi directorul executiv la moment este dl Fratkov, fostul şef al Serviciului Cercetării Externe, şi adjunct este dna Guzenkova. În anul 2013, această doamnă a participat la o conferinţă, pretins ştiinţifică, aici la Chişinău, unde dl Dodon a prezentat principiile federalizării Republicii Moldova.

A doua zi după plecarea lui Dodon de la Moscova, la 18 ianuarie 2017, aceasta scria „Moscova din nou a vorbit despre necesitatea reglementării conflictului transnistrean şi despre pregătirea sa de a participa la acest proces, dar ea nu va permite repetarea istoriei, când a eşuat planul de federalizare din 2003, cunoscut sub numele de „Planul Kozak”. Moscova nu va ierta trădarea, în cazul în care cineva de pe malul drept al Nistrului va încerca să joace într-un joc, intenţionând cu bună ştiinţă să joace după regulile sale, folosindu-se de încrederea Rusiei şi să acţioneze în detrimentul intereselor ei. La un moment dat, Tbilisi şi Kiev s-au convins de acest lucru”.

Revenind la votul uninominal pe care vrea să-l aplice Plahotniuc la alegerile Parlamentare din 2018, şi adăugând Transnistria la ecuaţie, Nantoi subliniază că sistemul majoritar ar presupune, de facto, federalizarea Republici Moldova, deoarece malului stâng i se va oferi o reprezentare garantată în Parlamentul RM.

„Să uităm termenul de federalizare, este un truc. Atunci când Federaţia Rusă utilizează termenul de federalizare, este vorba de memorandumul Kozak, fiind vorba de un pseudo stat cu doi subiecţi, Transnistria şi Găgăuzia, noi urma sa ne alegem în 2003 cu un statul mândru de „restul teritoriului”, cu aşa zisul Parlament bicameral, cu mandat imperativ şi cu prezenţa garantată pe teritoriul Moldovei a trupelor ruseşti. RM ar fi devenit un pseudo-stat ghidat din exterior”, a conchis Nantoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor