Fost şef KGB, fugit din Rusia: Europa se îndreaptă somnambulă spre pieire dacă nu se opune ambiţiilor expansioniste ale lui Putin

Rusia, China şi SUA vor forma o nouă „ordine geopolitică” care poate condamna Europa dacă aceasta nu acţionează, a avertizat un fost general al serviciilor secrete ruseşti, potrivit The Daily Mail.
Evgheni Savostianov, fost şef al KGB-ului din Moscova, a declarat că bătrânul continent trebuie să „se trezească rapid” în faţa ambiţiilor expansioniste ale lui Vladimir Putin, altfel riscă să devină irelevant.
Dacă liderii nu acţionează în faţa ameninţării ruseşti, negocierile actuale dintre Donald Trump şi Putin ar putea duce la acorduri care să marginalizeze complet Europa.
Pentru a contracara această situaţie, Savostianov a declarat că guvernele de pe continent trebuie „să îşi asume responsabilitatea pentru [propriul] destin”, atât prin creşterea capacităţii defensive, cât şi prin lansarea unor campanii puternice de informare cu privire la pericolele globale.
Într-un mesaj devastator adresat liderilor europeni, el a declarat pentru publicaţia italiană Corriere Della Serra:
„Astăzi sunteţi sub controlul a doua puteri precum Rusia şi aceste noi SUA, care detestă profund valorile voastre fundamentale. 'Ele sunt unite de ceea ce cred a fi un inamic comun: voi. Sunteţi înconjuraţi, într-un fel.
Mi-e teamă că nu există, printre voi, o percepţie a riscului la care sunteţi expuşi [...] al pericolului de a deveni irelevanţi, în primul rând în ceea ce priveşte propriile valori democratice.
O nouă ordine geopolitică inevitabil va apărea ca urmare a deciziei SUA de a-şi reduce drastic rolul în afacerile internaţionale. Europa trebuie să îşi recapete statutul de entitate politică globală pentru a-şi garanta în mod independent propria securitate".
Potrivit lui Savostianov, această ripostă începe cu apărarea Ucrainei şi cu o campanie agresivă de informare continentală care să explice europenilor noua realitate globală.
Oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea de a fi marginalizaţi în timpul negocierilor dintre Washington şi Moscova. Ei nu văd nicio cale de pace în Ucraina fără sprijinul SUA, ceea ce înseamnă că trebuie să urmeze exemplul lui Trump în fiecare etapă a procesului.
În ultimele săptămâni, liderii europeni s-au grăbit să crească cheltuielile pentru apărare, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizând că Europa trebuie să se „reînarmeze” de urgenţă.
Oficialii ruşi, ucraineni şi americani au purtat discuţii la Riad, Arabia Saudită, în ultimele zile, cu privire la o încetare a focului, continentul fiind presat să accepte orice acord, deşi nu are un loc la masa negocierilor.
Acţiunile lui Putin indică ambiţia pe termen lung a acestuia de a-şi recâştiga relevanţa globală, care nu a mai fost atinsă de la dizolvarea Uniunii Sovietice, a mai susţinut Savostianov.
Moscova, care tocmai a convenit o încetare a focului maritim cu Kievul în Marea Neagră, nu va depune armele până când lui Putin nu i se va garanta un „avanpost rusesc” pe râul Nipru.
Fostul şef KGB afirmă că acest lucru ar însemna ca Rusia să negocieze pentru a păstra Odesa, Transnistria şi Chişinăul, precum şi interzicerea oricărui fel de forţă europeană de menţinere a păcii în Ucraina.
Preşedintele rus doreşte „să rămână în istorie drept 'Marele colecţionar de pământuri ruseşti', cel care a inversat dezintegrarea imperiului, începută în 1867 prin vânzarea Alaskăi către SUA”.
Potrivit rapoartelor, este probabil ca Rusia să ceară controlul complet asupra a patru regiuni ucrainene pe care le ocupă parţial în timpul negocierilor de încetare a focului.
Savostianov a mai spus că China va avea probabil un loc proeminent în această nouă ordine mondială dacă Europa rămâne pe traiectoria sa politică actuală.
Rusia va deveni probabil „adjunctul virtuos” al Beijingului, iar Europa „se va resemna cu o supunere de facto faţă de alianţa dintre China, Rusia şi sateliţii lor asortaţi”.
Ministerul chinez de Externe a negat ieri că Beijingul s-ar putea alătura unei potenţiale misiuni de menţinere a păcii conduse de liderii UE. Deşi China susţine că este neutră în ceea ce priveşte invazia rusă din Ucraina, statul comunist continuă să menţină legături strânse cu Moscova.