Fost şef al Gărzii de Mediu: Am simţit o mână mafiotă. Nişte băieţi deştepţi, probabil foşti securişti, vor să aibă monopolul pe unele servicii

Octavian Berceanu (Facebook / OctavianBerceanuUSR)
Loredana Diacu
03.07.2024

Fostul şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat, pentru Epoch Times, că în timpul cât a fost la conducerea acestei importante instituţii de control a simţit o mână mafiotă care a blocat digitalizarea Gărzii.

Or, spune el, fără digitalizare, Garda de Mediu nu are cum să funcţioneze eficient şi să combată infracţionalitatea de mediu. El mai susţine că "talpa politicului" afectează funcţionarea Gărzii şi că politicienii/primarii etc. dau telefoane să blocheze controale şi amenzi.

Într-un amplu interviu acordat Epoch Times pe tema noului proiect al Ministerului Mediului, de a comasa Garda de Mediu cu Garda Forestieră şi cu Corpul de Control din Apele Române, Berceanu a vorbit despre importanţa digitalizării şi a acuzat că nişte "băieţi deştepţi", cel mai probabil conectaţi la servicii, l-au împiedicat să facă digitalizarea instituţiei. Redăm fragmentul relevant din interviu:

Octavian Berceanu: Eu am lucrat cu cei de la Code for Romania şi urma sa fac digitalizarea gratuită a tot ce însemna Gardă de Mediu. Doar că nu am avut şansa asta. Guvernul mi-a pus cumva o talpă.

Fără această digitalizare, de fapt, tu facilitezi infracţionalitatea de mediu într-un stil mare. De fapt, e o mână mafiotă care ţine digitalizarea la coşul de gunoi, încă.

Reporter: Aţi simţit-o când erai şef al Gărzii de Mediu? Şi dacă da, cum se manifesta?

Octavian Berceanu: Da. Proiectul de digitalizare, mai ales cea gratuită oferită de Code for Romania sau alte organizaţii care voiau să se implice să ne ajute, ţine de nişte băieţi deştepţi, probabil nişte foşti securişti sau cei care au avut contracte cu statul pe zona de digitalizare şi care vor să aibă monopolul pe astfel de servicii. Vor să facă ei serviciile respective. Ei fiind foarte bine ancoraţi în instituţiile de stat, chiar în serviciile secrete. Foarte probabil, din ce am simţit. Şi atunci, ei erau tot timpul cei care transmiteau mesaje către minister, către alte instituţii ca această digitalizare să nu se întâmple.

Reporter: Cine-s aceşti băieţi? Ştţii cine sunt, puteţi să îi numiţi?

Octavian Berceanu: Da, stiu cine sunt dar nu pot să-i numesc pentru că ar trebui să vin cu dovezi şi să ajung în instanţă cu ei. Dar era foarte clar, veneau, băteau cu pumnul în masă". Doar prin noi. Eu n-am vrut să fac digitalizarea prin ei, am vrut s-o fac cu titlul de gratuitate pentru Garda de Mediu, prin Code for România.

Reporter: Băteau cu pumnul în masă la dvs. sau la Ministerul Mediului, mai exact, sau şi şi?

Octavian Berceanu: La Ministerul Mediului. La mine n-au avut tupeu pentru că le-am zis că orice demers, de azi, pleacă către DNA.

Reporter: Haideţi înapoi la proiect, spuneţi că proiectul acesta sună bine căci se unesc mai multe competenţe. Dar, practic, va rezolva asta problemele reale din teritoriu? Chiar dvs. aţi semnalat de-a lungul timpului că se aruncă gunoaie pe câmpuri şi nu se dau destule amenzi, se fac focuri poluante şi nu se dau destule amenzi, se taie lemn ilegal din păduri în coninuare? Vom vedea acum o Gardă unită eficientă?

Octavian Berceanu: Unirea celor trei instituţii, de exemplu Garda Forestieră, Garda de Mediu şi Corpul de Control din Apele Române, nu creşte eficienţa noii instituţii dacă va rămâne aceeaşi presiune politică.

De fapt, asta e cea mai mare hibă. Ăsta a fost succesul pe care l-am generat în cele şase luni la Garda de Mediu. Am exclus talpa politică care a apăsat pe gaturile comisarilor , în mod special pe al acelora din teritoriu, unde preşedintele Consiliului Judeţean, unde primarul sustinut politic sună nişte şefi de comisariate ca să nu se întâmple controalele respective, sau să nu există amenzile, sau să nu meargă în anumite locuri.

Eu am eliminat cea mai mare parte din aceste presiuni. Ele s-au reinstaurat după plecarea mea şi acum au ajuns la cote maxime. Nu ai cum să ai rezultate dacă sunt ameninţaţi comisarii din teritoriu, în primul rând.

Reporter: Aveţi informaţii că asta se întâmplă?

Octavian Berceanu: Da, se întâmplă la un nivel mai mare decât se întâmpla acum 10-15 ani.

Reporter: De unde se apasă butoanele astea?

Octavian Berceanu: Sunt două tipuri de butoane. Unul este prin Ministerul Mediului, prin politicieni, şi al doilea este la nivel local, prin politicienii de la nivelul local, parlamentarii, preşedinţii de Consiliu Judeţean, primari de oraşe, care cumva au reuşit să-şi numească ei şefii de deconcentrate, de Gardă de mediu, Gardă forestieră în local, în judeţele respective. Şi presiunea asta se resimte şi la instituţiile de control, dar şi la instituţiile care avizează şi permit dezvoltarea economică a zonelor, cei de la ANPM şi Ariile Protejate.

Aceleaşi personaje foarte toxice fac o intermediere în care iau bani ca anumite companii să primească avize şi să nu fie controlate aşa cum ar trebui.

Reporter: La nivel de Ministerul Mediului înseamnă ministru sau aparat din subordine?

Octavian Berceanu: E aparatul din subordine. De obicei, ministrul e sărit în astfel de situaţii. Asta se întâmplă. E ocolit, există aceeaşi intermediari Pentru că miniştrii se schimbă tot timpul însă directorii din minister sunt aceiaşi.

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor