Fost episcop al Huşilor şi un călugăr, condamnaţi la închisoare pentru viol. Victimele, elevi de seminar

Episcopul retras al Huşilor, Cornel Onilă, si fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru (Screenshot Youtube)
Loredana Diacu
28.06.2024

Jurnaliştii Ovidiu Vanghele şi Diana Oncioiu anunţă că fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor săi de la seminar. În acelaşi dosar a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor Sebastian Jitaru. Victimele celor doi erau elevi ai seminarului teologic din Huşi.

Fostul episcop a fost judecat la Curtea de Apel Galaţi, însă procesul s-a judecat patru ani în şedinţe secrete, la cererea lui. Dosarul a fost deschis după investigaţiile jurnaliştilor de la Să fie Lumină, Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

"Onilă ot Huşi a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat la Curtea de Apel Galaţi pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor săi de la seminar. Celălalt co-inculpat, Jitaru, arhimandrit (de fapt un om care abia ştie să citească) a luat 15 ani de închisoare.

Toţi copiii vătămaţi de aceste două o biele vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că şi şcoala (mă rog…), adică seminarul de la Huşi, a fost găsit responsabil pe latură civilă.

Sigur, decizia nu este definitivă, apelul va ajunge la Supremă", scrie pe Facebook Vanghele.

La rândul ei, Diana Oncioiu ţine să reamintească faptul că violurile au putut avea loc deoarece şcoala, episcopia şi Patriarhia au preferat să închidă ochii. Mai mult, procuroarea DNA care s-a ocupat de caz a ţinut doi ani dosarul la sertar.

"Victimele nu au crezut o secundă că abuzatorii lor Episcopul Corneliu şi călugărul Sebastian Jitaru vor ajunge în faţa justiţiei. Cu atât mai puţin că vor fi condamnaţi la 8, respectiv 15, ani de închisoare pentru că le-au violat şi agresat sexual. Şi cum să creadă altfel având în vedere că zece ani de zile oamenii aceştia au fost acoperiţi de şcoală, adică seminarul teologic din Huşi, de episcopie, adică Episcopia Huşilor şi de Patriarhie. Toate aceste instituţii au pus pe primul loc imaginea bisericii şi au acceptat astfel ca alţi şi alţi elevi să fie abuzaţi. Cum au acceptat asta? Tăcând, ignorând adevărul. Ba chiar având grijă ca el să nu iasă la iveală.

Sunt patru ani de când echipa Să fie lumină a expus aceste abuzuri. Şi prima investigaţie din serie a fost despre cum procuroarea DNA Iaşi Cristina Chiriac a ţinut vreme de doi ani probele abuzului sexual la sertar. Şi ele ar fi rămas acolo. Cristina Chiriac este ultima persoană care i-a acoperit pe abuzatori. Ditamai prrocuroarea. Aş vrea să nu uităm asta pentru că femeia nu a suportat absolut nicio consecinţă. Ba chiar a fost promovată.

Să reluăm. Şefa DNA Iaşi a acoperit doi violatori ascunzând probe. Şefa DNA, oameni buni. Păi doar asta ar trebui să ne revolte până la cer şi înapoi. Suntem însă ţara în care abzul sexual nu e deschidere de jurnal. E un subiect care doar şochează şi care e dus în zona senzaţionalului.

Una dintre victime m-a întrebat la începutul documentării dacă vom face dreptate cu investigaţiile noastre despre Huşi. I-am spus că dreptatea o face justiţia. Noi putem doar pune pe masă povestea aceasta a abuzurilor pe care atâta lume a vrut-o îngropată. Şi asta am făcut. Echipa care a documentat primele investigaţii a fost formată din Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, Paula Căbescu, Octavian Coman, Andrei Crăciun Jr. şi subsemnata. A fost muncă de echipă, genul de muncă care mă face să-mi doresc în fiecare zi să fac meseria aceasta.

Şi mai e ceva. Noi ne-am putut apuca de povestea aceasta datorită unei femei care ani de zile a vorbit despre abuzurile sexuale de la Huşi. Ani de zile în care a trimis solicitări către toate instituţiile posibile. Ani de zile în care a fost considerată nebună. Ea este Didina Brănici, fostul pedagog al seminarului din Huşi", scrie, pe Facebook, Diana.

Reamintim că jurnaliştii de la "Să fie lumină" au obţinut şi publicat filmări care îl înfăţişează pe fostul episcop de Huşi Cornel Onilă abuzând sexual băieţi de seminar.

În imaginile publicate, luni, pe YouTube, în primele minute sunt înfăţişate scene din anii 2006-2007, în care “preasfinţitul” Corneliu, Episcop Vicar la acel moment şi viitor Episcop al Huşilor începând cu anul 2009, intră în camera unui elev de seminar pentru a-i ura “noapte bună” sărutându-l şi îmbrăţişându-l. Totul a fost înregistrat de tânărul seminarist.

Potrivit sursei citate, abuzurile sexuale de la Huşi durează de 10 ani şi i-ar fi avut ca protagonişti pe episcopul Cornel Onilă şi călugărul Jitaru, victimele lor fiind tinerii seminarişti.

Pe 21 decembrie 2020, episcopul ortodox retras Corneliu Onilă şi fostul călugăr Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru multiple infracţiuni sexuale comise asupra unor elevi de la Seminarul Teologic "Sf. Ioan Gură de Aur" din Huşi. Dosarul judiciar care le consemnează faptele deschide o fereastră către o lume până acum nevăzută. Violurile de la Huşi nu ar fi fost posibile fără puterea nelimitată şi necontrolată, acordată ierarhilor chiar prin statutul Bisericii Ortodoxe Române şi asumată de statul român prin lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor