Fost consilier de securitate naţională al SUA: criza din Coreea este 100% despre China
alte articole
"Acest lucru este 100% despre China", a declarat într-un articol publicat duminică de New York Times Steve Bannon, care s-a întors la Breitbart News ca preşedinte executiv.
Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat pentru Fox News duminică faptul că elaborează un nou pachet de sancţiuni care va tăia legăturile economice cu oricine face afaceri cu Coreea de Nord - o poziţie pe care Trump şi Bannon au promovat-o.
"Putem face multe pentru a le elimina legăturile economice, mult mai mult decât am făcut", a spus Mnuchin.
China reprezintă aproximativ 85% din piaţa comercială a Coreei de Nord, potrivit Times.
"Unii critici au respins sugestia preşedintelui Trump ca fiind o ameninţare goală, pentru că, dacă ar fi implementată, cel mai probabil ar provoca o modificare legislativă imediată de către liderii Congresului din ambele părţi", a speculat Times.
"Dar a fost un succes pentru publicul american al lui Trump", a raportat Times, adăugând, în mod incorect, că Bannon a fost "înlăturat" din postul său de la Casa Albă.
Bannon, potrivit Times, "a declarat că a cerut o poziţie mai fermă vizavi de China în săptămânile în care a părăsit administraţia, catalogând ameninţările lui Trump ca pe o victorie a naţionaliştilor economici faţă de globalişti".
"Până acum, a afirmat Bannon, teama lui a fost că dezbaterea Casei Albe urma să fie câştigată de ceea ce el numea "cei care vor un compromis raţional cu China", a raportat Times.
Înainte de a-şi anunţa public demisia din administraţia Trump, Bannon a acordat un interviu jurnalistului de stânga anti-Trump, Robert Kuttner, de la American Prospect. În acel interviu, el a notat importanţa unui "război economic" cu China: "S-ar putea să credeţi din relatările recente de presă că Steve Bannon este aproape învins", a scris Kuttner.
"Dar Bannon era însufleţit când m-a sunat marţi după-amiază pentru a discuta despre adoptarea unei politici mai stricte cu China şi nu a spus niciun cuvânt care să descrie eforturile sale de a-şi neutraliza rivalii de la Departamentele de Apărare, de Stat şi Trezorerie".
"Se îmbată cu apă rece", a spus Bannon, detaliind modul în care îi va da afară pe unii dintre adversarii săi din Departamentele de Stat şi de Apărare.
"Pentru mine", a spus Bannon, "războiul economic cu China este totul. Si trebuie să ne concentrăm pe el în mod maniacal".
"Dacă vom continua să pierdem, în cinci ani, cred că în cel mult în zece ani, o să atingem un punct de inflexiune din care nu ne vom mai putea reveni niciodată", a spus Bannon.
"Planul de atac al lui Bannon include: o plângere în conformitate cu articolul 301 din Legea comerţului din 1974 împotriva constrângerii chineze a transferurilor de tehnologie de la societăţile americane care au afaceri acolo şi plângerile de urmărire împotriva dumpingului de oţel şi aluminiu", a scris Kuttner.
"Vom conduce negocierile cu băieţii ăştia, a spus Bannon. "Am ajuns la concluzia că ei se află într-un război economic şi ne strivesc".
Chiar şi publicaţia de stânga Washington Post a recunoscut că Bannon are un "punct de vedere foarte bun" când vine vorba de strategia sa cu privire la China.
"Indiferent de ceea ce credeţi despre Bannon, el doar a avut un punct de vedere foarte bun cu privire la China", a scris Post într-o analiză de luna trecută.
"Mulţi experţi din întregul spectru politic afirmă că Bannon are dreptate: China bate America din punct de vedere economic şi nici guvernul american, şi nici companiile americane, nu au făcut prea multe cu privire la asta de ani de zile", a afirmat Post.
"Este o zi ciudată când sunt de acord cu Steve Bannon, dar are dreptate", a declarat Jennifer Harris, expert pe probleme de China la Consiliul pentru Relaţii Externe şi fost angajat al Departamentului de Stat al preşedintelui Obama.
"Începând de la George W. Bush, politica americană faţă de China a fost de a cere frumos".
"Iar asta nu a reuşit", a notat Harris.