Coreea de Nord susţine că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

Agenţiile geologice au detectat un cutremur în Coreea de Nord care semnalează că regimul a desfăşurat cel de-al şaselea său test nuclear. Noul test are loc pe fondul unei situaţii deja tensionate de repetatele teste de rachete balistice efectuate de Phenian.
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)
Andrei Popescu
03.09.2017

Coreea de Nord a declarat duminică faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen care poate fi plasată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat a făcut anunţul după ce diverse agenţii geologice au înregistrat un cutremur produs de om în nord-estul Coreei de Nord.

Armata sud-coreeană a declarat că analizează “presupusul” test nuclear, în timp ce Japonia a afirmat că a ajuns la concluzia că Phenianul a desfăşurat un test nuclear.

US Geological Survey a declarat că cutremurul de magnitudine 6,3 a fost o “posibilă explozie, localizată în apropierea unui poligon în care Coreea de Nord a detonat explozii nucleare în trecut”.

Testele nucleare nord-coreene precedente au provocat cutremure, dar un cutremur de magnitudine 6,3 indică faptul că amploarea acestui presupus test nuclear a fost mai mare decât în celelalte cazuri, au declarat unii analişti.

Administraţia sud-coreeană pentru Meteorologie a estimat că testul de duminică a fost de 5 până la 6 ori mai puternic decât cel de-al 5-lea test nuclear nord-coreean, care a avut loc în septembrie 2016 şi care a provocat un cutremur de magnitudine 5,3. Administraţia a adăugat că noul test a fost de aproximativ de 10 ori mai puternic decât un test nuclear desfăşurat în ianuarie 2016.

Phenianul anunţă o nouă bombă cu hidrogen

Anterior, Phenianul a anunţat că a dezvoltat o armă termonucleară cu “putere super explozivă”, a precizat agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA, citându-l pe dictatorul Kim Jong-un afirmând că “toate componentele bombei cu hidrogen au fost produse pe plan intern”.

Coreea de Nord “şi-a îmbunătăţit şi mai mult performanţa tehnică la nivel ultra-modern pe baza succeselor precedente înregistrate în primul test al bombei cu hidrogen”, a adăugat KCNA.

Cresc tensiunile

Phenianul a declanşat o nouă amplificare a tensiunilor în luna iulie, după ce a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale – modelul Hwasong-14. Iar săptămâna trecută, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistice deasupra Japoniei, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.

Japonia a cerut să se facă un efort concertat la nivel mondial pentru a pune capăt “ameninţării crescânde” reprezentate de programul nuclear al Coreei de Nord.

Preşedintele american Donald Trump a discutat telefonic cu premierul nipon Shinzo Abe după anunţul făcut de Phenian, a anunţat Casa Albă.

Abe a precizat că SUA şi Japonia au convenit să îşi coordoneze eforturile împreună cu Coreea de Sud, precum şi cu comunitatea internaţională, pentru a mări presiunea asupra regimului nord-coreean şi pentru a-l forţa să îşi schimbe politicile.

Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-in au declarat sâmbătă că plănuiesc să revizuiască un acord comun vechi de 43 de ani care limitează numărul şi raza de acţiune a rachetelor balistice sud-coreene.

În plus, cei doi şefi de stat au discutat despre comportamentul tot mai destabilizator şi agresiv al Coreei de Nord, a mai susţinut Casa Albă.

Trump a avertizat că armata americană este pregătită şi că Phenianul s-ar putea confrunta cu “foc şi furie” în cazul altor provocări. Coreea de Nord a declarat că racheta lansată recent asupra nordului Japoniei a fost o “contramăsură fermă” împotriva exerciţiilor militare continue americano-sud-coreene.

“Deşi nu putem verifica afirmaţia, [Coreea de Nord] doreşte să ne facă să credem că poate lansa un atac termonuclear în prezent, dacă este atacată”, a declarat Adam Mount, membru de rang înalt la Center for American Progress, într-un interviu cu Reuters.

Îndoieli tehnice

În prezent există semne de întrebare dacă Phenianul a fost capabil să dezvolte un dispozitiv nuclear miniaturizat care este suficient de mic şi de uşor pentru a fi încărcat pe o rachetă balistice intercontinentală, fără să afecteze raza de acţiune şi reintrarea rachetei în atmosfera Pământului.

În ianuarie 2016, Coreea de Nord a declarat că dispozitivul folosit la acea vreme – în cel de-al patrulea său test nuclear – a fost o bombă cu hidrogen miniaturizată. Savanţii cred că producţia de şase kilotone obţinută atunci a fost mult prea scăzută pentru un dispozitiv termonuclear.

Când a desfăşurat cel de-al 5-lea test nuclear, în septembrie 2016, Phenianul s-a îndepărtat de afirmaţiile anterioare privind testarea unei bombe cu hidrogen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor