Trump: Dacă este necesar, SUA este pregătită să folosească “capabilităţi nucleare” pentru a se apăra

Preşedintele american a declarat că ţara sa este pregătită să se apere pe ea şi pe aliaţii săi “folosind gama deplină de capabilităţi diplomatice, convenţionale şi nucleare”, după ce Coreea de Nord a testat ceea ce a numit a fi o bombă cu hidrogen capabilă să fie încărcată pe o rachetă cu rază lungă.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Comentariile de duminică ale preşedintelui Donald Trump au avut loc după remarcile secretarului american al Apărării Jim Mattis, care a precizat că orice ameninţare la adresa SUA va fi contracarată cu un “răspuns militar masiv” şi că Phenianul riscă o “anihilare totală” prin acţiunile sale.

Între timp, în Peninsula Coreeană, armata sud-coreeană a declarat că forţele sale aeriene şi armata au desfăşurat un exerciţiu militar nuclear ca răspuns la detonarea de către Phenian a unei presupuse bombe cu hidrogen.

Şeful Statului Major al armatei sud-coreene a afirmat luni dimineaţă că armata a desfăşurat un exerciţiu cu muniţie reală în cadrul căruia a fost simulat un atac asupra unui centru nuclear nord-coreean, fiind lovite “ţinte desemnate în Marea de Est”.

Tensiunile deja ridicate s-au amplificat şi mai mult după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen capabilă să fie încărcată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Mass media nord-coreeană a afirmat că cel de-al şaselea test nuclear al Phenianului a fost un “succes perfect” şi un pas “semnificativ” în vederea finalizării programului de arme nucleare al ţării.

ONU a adoptat mai multe rezoluţii cu scopul de a anihila programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete balistice, dar regimul comunist al lui Kim Jong-un a continuat să desfăşoare teste, sfidând aproape toate puterile mondiale.

Într-un spectacol rar de unitate, comunitatea internaţională a condamnat dur cel mai recent test nuclear, China cerând statului comunist izolat să pună capăt acţiunilor “greşite”, iar Rusia susţinând că testul ar putea duce la “consecinţe serioase”.

Înaintea unei discuţii telefonice cu premierul nipon Shinzo Abe, Trump a scris pe Twitter că, de fapt, “cuvintele şi acţiunile [Phenianului ] continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru SUA”.

La cererea Statelor Unite, Japoniei, Franţei, Marii Britanii şi Coreei de Sud, Consiliul de Securitate al ONU a programat o întâlnire de urgenţă pentru luni în vederea discutării crizei din Peninsula Coreeană.