Coreea de Nord ar pregăti o rachetă ICBM pentru o posibilă lansare, susţin rapoarte

Raportul dintre dolarul american şi yenul japonez şi randamentele obligaţiunilor pe 10 ani au înregistrat scăderi după cel mai recent articol publicat de Bloomberg pe tema Coreei de Nord, conform căruia regimul lui Kim Jong-un s-ar putea pregăti pentru lansarea unei rachete balistice intercontinentale.
Dictatorul Kim Joing Un lângă rampa de lansare a unei rachete balistice intercontinentale, 4 iulie 2017
Dictatorul Kim Joing Un lângă rampa de lansare a unei rachete balistice intercontinentale, 4 iulie 2017 (Agenţia de ştiri nord coreeană)

Bloomberg a făcut referire la un articol recent publicat de Asia Business Daily, care a susţinut că regimul nord-coreean a început să transporte o rachetă din clasa ICBM (rachetă balistică intercontinentală). Aparent, racheta a fost produsă la un centru de cercetare nou din Phenian.

Raportul confirmă informaţiile publicate în această dimineaţă de agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, potrivit cărora agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat că a detectat pregătiri făcute de Coreea de Nord pentru posibila lansare a unei rachete balistice intercontinentale în Oceanul Pacific. O astfel de lansare ar amplifica şi mai mult tensiunile, după ce, duminică, regimul comunist a desfăşurat cel de-al şaselea test nuclear.

Chang Kyung-soo, directorul Biroului de Planificare a Politicii în cadrul Ministerului Apărării al Coreei de Sud, a declarat, luni, parlamentarilor că Phenianul face pregătiri pentru lansarea unei rachete, conform Bloomberg. Yonhap a adăugat că statul comunist izolat este capabil să desfăşoare un test nuclear în orice moment.

Potrivit unui raport publicat de Business Daily, există şanse mari ca Phenianul să lanseze o rachetă balistică intercontinentală înainte de 9 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Naţională a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) - ziua fondării republicii în1948.

Conform declaraţiilor autorităţilor sud-coreene, o rachetă balistică a fost montată duminică pe o platformă de lansare mobilă (TEL) şi aparent a fost surprinsă în timp ce era transportată spre vestul Insulei Hwanghae.

La începutul acestui an, Coreea de Nord a construit în Phenian un laborator de arme pe o suprafaţă de 1980 metri pătraţi care ar putea produce ICBM-uri. În luna februarie, laboratorul de arme a fost făcut public.

Potrivit unui raport comun americano-sud-coreean, Phenianul are maxim 900 de rachete balistice şi a fost confirmat faptul că deţine 108 avioane de luptă capabile să lanseze atacuri surpriză. Conform rapoartelor, regimul comunist nord-coreean deţine în principal rachete Scud şi platforme mobile TEL pe care pot fi montate aceste rachete. Numărul rachetelor Scud ar fi de 430 şi cel al platformelor TEL de 36.

Raportul mai concluzionează că, pe baza informaţiilor sud-coreene, “în cazul în care Coreea de Nord desfăşoară noi provocări cu ICBM-uri, există o mare posibilitate să aleagă o dată şi o locaţie imprevizibilă. În acest sens, Phenianul ar putea lansa rachete direct de pe o platformă mobilă sau ar putea lansa simultan mai multe rachete din locaţii diferite”.

Raportul mai notează că platforma mobilă pentru ICBM se deplasează cu viteză redusă în principal în timpul nopţii pentru a evita detectarea de către serviciile de spionaj. Cu alte cuvinte, SUA are acum o ţintă care se deplasează în mod convenabil şi are o dată la care Coreea de Nord va lansa probabil următoarea rachetă, oferindu-i practic preşedintelui american Donald Trump undă verde pentru o posibilă “lovitură” în următoarele câteva zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe