Imagini din satelit dezvăluie numeroase alunecări de teren în jurul locaţiei testului nuclear nord-coreean

Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Imaginile obţinute prin sateliţi comerciali la o zi după ce Coreea de Nord a desfăşurat cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear al său (explozia a avut o forţă estimată la peste 120 de kilotone, sau de 8 ori puterea bombei atomice aruncate asupra oraşului japonez Hiroshima) arată numeroase alunecări de teren în preajma poligonului de teste nucleare Punggye-ri, dezvăluie website-ul 38 North.

Zona acestor denivelări de suprafaţă se află în preajma Muntelui Mantap, unde au avut loc toate celelalte teste nucleare. Muntele dispune de o reţea complexă de tuneluri şi peşteri.

Potrivit afirmaţiilor unor analişti, aceste dislocări sunt mai numeroase şi mai răspândite decât cele observate în cazul celor cinci teste nucleare anterioare desfăşurate de Coreea de Nord, ceea ce se conformează cu puterea mai mare a ultimului test nuclear. Totuşi, nu par să existe dovezi privind formarea unui crater, aşa cum s-ar fi putut aştepta în urma cutremurului puternic care a avut loc după test.

Din păcate, rezoluţia acestor imagini este în prezent insuficientă pentru a arăta alte pagube, dar suficientă pentru a justifica temerile că s-ar putea ca întreaga locaţie să fi devenit instabilă după test – aşa cum au sugerat unii cercetători chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe