Trump ameninţă Beijingul cu suspendarea comerţului dacă nu îngroapă relaţiile comerciale cu Phenianul

Preşedintele american Donald Trump a promovat ideea suspendării întregului comerţ al SUA cu orice stat ce menţine legături economice cu Coreea de Nord, o ameninţare deloc voalată la adresa principalului partener comercial al Phenianului - China.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

“SUA ia în considerare, pe lângă alte opţiuni, suspendarea întregului comerţ cu orice ţară care face afaceri cu [regimul din] Coreea de Nord”, a scris Trump într-un mesaj pe Twitter.

Ar putea fi doar vorbe goale, întrucât China este un partener comercial major al Statele Unite. Potrivit reprezentantului SUA pentru comerţ, produsele şi serviciile americane tranzacţionate cu China în 2016 au generat un total estimativ de 648,2 milioane de dolari. Alţi parteneri comerciali ai SUA, precum India, Tailanda şi Filipine, menţin de asemenea unele legături economice cu Coreea de Nord.

Comentariile lui Trump au fost făcute la câteva ore după ce Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a cerut aplicarea unei runde suplimentare de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, după ce aceasta a testat duminică cea mai puternică armă a sa de până acum.

Într-un interviu cu Fox News Sunday, Mnuchin a afirmat că testul Phenianului la ceea ce a pretins a fi o bombă cu hidrogen, este un “comportament complet inacceptabil”.

“Am început deja cu sancţiuni împotriva Coreei de Nord, dar voi propune un pachet de sancţiuni preşedintelui, pe care să le ia în considerare”, a adăugat Mnuchin.

Mnuchin a mai afirmat: “Oamenii trebuie să blocheze economic Coreea de Nord”.

De asemenea, Mnuchin nu a exclus implementarea de reglementări mai stricte pentru companiile şi instituţiile financiare chineze care interacţionează în mod regulat cu regimul comunist din Coreea de Nord.

“China are o mulţime de schimburi comerciale cu ei şi putem face multe lucruri pentru a-i bloca economic [pe nord-coreeni], mult mai multe decât am făcut până acum”, a afirmat oficialul american.

Coreea de Nord a susţinut că dictatorul Kim Jong-un a testat duminică o bombă cu hidrogen care ar putea fi în final fixată pe o rachetă balistică intercontinentală.

După ştirile privind testul nord-coreean, Trump a criticat China că a refuzat să întrerupă legăturile economice cu Phenianul şi a făcut din nou aluzie la potenţiala utilizare a forţei militare pentru a elimina armele Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe