Mattis: SUA va răspunde “dur” la orice ameninţare venită dinspre Coreea de Nord

Secretarul american al Apărării a declarat că Washington va răspunde “dur” oricărei ameninţări adresate SUA şi aliaţilor săi. Mattis a făcut remarcile la scurt timp după ce Phenianul a susţinut că a testat duminică o bombă cu hidrogen.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

“Orice ameninţare la adresa SUA şi a teritoriilor sale, inclusiv Guam, sau împotriva aliaţilor noştri va fi contracarată cu un răspuns militar masiv, cu acţiuni eficiente şi covârşitoare”, a precizat secretarul american al Apărării, James Mattis.

El a adăugat că SUA “nu urmăreşte anihilarea totală a unei ţări”, adăugând că a avut “multe opţiuni de a face acest lucru”.

Comentariile sale dure au fost făcute în contextul în care administraţia preşedintelui american Donald Trump caută un răspuns la criza tot mai intensă.

Duminică, regimul comunist nord-coreean a declarat că a testat o bombă cu hidrogen care poate fi încărcată pe o rachetă balistică intercontinentală. Dacă se confirmă acest lucru, va fi cea mai puternică armă testată vreodată de Coreea de Nord.

Preşedintele Trump a fost informat despre toate opţiunile militare posibile împotriva Coreei de Nord în timpul unei întâlniri ce a avut loc duminică cu echipa sa pentru securitate naţională, a adăugat Mattis.

Trump a mai precizat că apelurile Coreei de Sud pentru discuţii de escaladare a situaţiei cu Phenianul nu vor funcţiona deoarece regimul comunist nord-coreean “înţelege doar un singur lucru”.

Reacţii internaţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au convenit, duminică, să “abordeze în mod corespunzător” problema testului nuclear nord-coreean, conform agenţiei chineze de stat Xinhua.

Premierul nipon Shinzo Abe a afirmat că “programele [Coreei de Nord] de dezvoltare de arme nucleare şi rachete prezintă un nou nivel al unei ameninţări grave şi imediate” şi “subminează în mod serios pacea şi securitatea din regiune”.

Abe a discutat, de asemenea, cu Trump, la telefon, despre testul nuclear, conform unei declaraţii publicate duminică seara de Casa Albă.

Sancţiunile

Washingtonul pregăteşte noi sancţiuni pentru a izola şi mai mult Coreea de Nord, inclusiv acţiuni împotriva partenerilor săi comerciali, a avertizat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

La rândul său, Uniunea Europeană a afirmat că va lua de asemenea în considerare sancţiuni mai dure, iar Coreea de Sud a promis că va promova cele mai puternice sancţiuni de până acum la Consiliul de Securitate al ONU, care discută astăzi testul nord-coreean.

Mattis i-a cerut liderului nord-coreean Kim Jong-un să ţină cont de Consiliul de Securitate al ONU.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că ţara sa nu-i va permite vecinului să continue să îşi dezvolte tehnologiile nucleare şi rachete.

Armata sud-coreeană a anunţat, de asemenea, că a desfăşurat un exerciţiu militar combinat cu muniţie reală, care a implicat racheta balistică Hyunmoo şi avioane de luptă F-15K.

Finanţe

Kim Dong-yeon, ministru sud-coreean de Finanţe, a declarat luni că ministerul său va implementa politici de susţinere a pieţelor financiare în cazul în care instabilitatea provocată de ultimul test nuclear nord-coreean prezintă semne că s-ar răspândi către economia reală.

“Suntem conştienţi că ar putea exista efecte negative dar riscurile geopolitice reapar la suprafaţă”, a precizat Kim în cadrul unei întâlniri de urgenţă cu Banca Centrală a Coreei de Sud şi organismele de reglementare financiară.

“Vom monitoriza economia non-stop şi vom da răspunsuri rapide şi hotărâte pentru a stabiliza pieţele conform planului nostru pentru situaţii de urgenţă”, a adăugat ministrul sud-coreean de Finanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe