China ridică nivelul de alertă pentru radiaţii. Începe “monitorizarea de urgenţă” a graniţei nord-coreene

La scurt timp după ce Phenianul a desfăşurat duminică ceea ce se crede a fi primul test reuşit al unei bombe cu hidrogen, Administraţia pentru Siguranţă Nucleară a Chinei a declarat că va începe să monitorizeze de urgenţă nivelurile de radiaţii de-a lungul frontierei nord-estice cu Coreea de Nord, a raportat Reuters.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Răspunsul de urgenţă a fost stabilit la “nivelul 2” dintr-un sistem cu 4 nivele, conform Times of Japan. Administraţia pentru Siguranţă Nucleară a Chinei (ASN) nu a indicat dacă a detectat radiaţii.

“În prezent, staţiile de monitorizare automată a radiaţiilor în provinciile Heilongjiang, Jilin, Liaoning şi Shandong funcţionează în mod corespunzător”, a declarat agenţia chineză de stat Xinhua, citând Ministerul pentru Protecţia Mediului, care are în subordine ASN.

Duminică seara, preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit în Xiamen, provincia Fujian, înaintea summitului liderilor BRICS ce are loc luni, potrivit South China Morning Post. În timpul întâlnirii, cei doi şefi de stat au convenit “să se ocupe într-o manieră potrivită” de cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al Coreei de Nord. Mai mult, Beijingul a condamnat cu tărie acţiunile Phenianului şi a ameninţat că va colabora cu Consiliul de Securitate al ONU pentru a adăuga noi sancţiuni.

Un analist a afirmat la South China Morning Post că s-ar putea ca Phenianul să fi ales în mod special ca testul nuclear să coincidă cu summitul BRICS, care începe luni în oraşul chinez Xiamen. Lideri ai unora dintre cele mai mari state cu pieţe emergente au călătorit în China pentru acest summit. Aşadar, prin testul său nuclear, Phenianul nu numai că a eclipsat conferinţa, care ar fi trebuit să se concentreze pe diverse probleme economice curente, dar a şi demonstrat în mod direct liderilor mondiali capabilităţile sale nucleare.