Forumul Economic Mondial sprijină teoria critică a rasei

Klaus Schwab (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)
Bill Pan
14.02.2022

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum/WEF), al cărui lider vehiculează ideea „Marelui Reset al capitalismului”, a abordat problema teoriei critice a rasei (TCR), înfăţişând susţinătorii ideologiei radical-marxiste într-o lumină onorabilă.

Într-un videoclip în care dorea să se înfăţişeze ca arbitru, WEF defineşte teoria critică a rasei drept o teorie juridică, susţinând că „legile, regulile şi reglementările care guvernează societatea de astăzi au fost modelate de subordonarea istorică a oamenilor de culoare şi că aceasta este o forţă motrice din spatele inegalităţii rasiale de astăzi.”

Pentru a ilustra afirmaţia că rasismul nu este doar o relicvă a trecutului, ci este ţesut în instituţiile Americii, WEF subliniază rata ridicată de încarcerare în rândul americanilor de culoare.

„Luaţi sistemul de justiţie penală din SUA, de exemplu”, se spune. „În timp ce toată lumea este considerată egală în faţa legii, americanii de culoare sunt întemniţaţi la o rată de 5 ori mai mare decât albii. Teoria critică a rasei spune că această disparitate este o moştenire a trecutului rasist al Americii.”

Clipul mai arată că oponenţii teoriei critice a rasei „pierd sensul” atunci când se plâng de faptul că „ideologia îi cataloghează pe toţi albii drept bigoţi”, adăugând că, dintr-o perspectivă a teoriei critice a rasei, un sistem „nu are nevoie de rasişti care lucrează în el pentru a produce rezultate dezechilibrate rasial”.

WEF a postat videoclipul pe Twitter alături de un link către un articol care adoptă şi o poziţie în favoarea teoriei critice a rasei. Adresând lupta care se dă în SUA împotriva injectării în şcolile americane a ideologiei marxiste şi a teoriei critice a rasei, articolul WEF susţine că statele au adoptat legi anti-TCR pentru a „limita predarea istoriei oamenilor de culoare şi a rasismului”, deşi multe dintre legile actuale interzic în mod explicit restricţionarea discuţiilor pe acele subiecte.

„Justiţia socială şi rasială” a fost o parte a agendei WEF încă de la începutul pandemiei de virus Wuhan, pe care elitele globaliste ale organizaţiei din Davos, cu sediul în Elveţia, o consideră „o fereastră de oportunitate rară, dar îngustă” care poate fi folosită pentru a revizui structura economică şi socială a lumii şi a induce Marea Resetare, potrivit fondatorului şi preşedintelui WEF, Klaus Schwab, care cere societăţilor să nu se întoarcă la normalitatea pre-pandemică, ci să adopte schimbările care le sunt impuse şi să lupte împotriva a ceea ce el a numit „rasism sistemic”.

„Criza COVID-19 a arătat că vechile noastre sisteme nu mai sunt potrivite pentru secolul 21”, a spus Schwab în iunie 2020, la cea de-a 50-a reuniune anuală a WEF. „A scos la iveală lipsa fundamentală de coeziune socială, corectitudine, incluziune şi egalitate.”

Deşi nu este un secret pentru nimeni faptul că WEF a promovat în mod activ o agendă pentru „conectarea justiţiei sociale în economii”, susţinerea de către organizaţie a teoriei critice a rasei a atras multe critici, în special din partea conservatorilor.

„Videoclipul este o propagandă dezlănţuită adusă teoriei critice a rasei”, a scris autorul şi realizatorul de film Christopher Rufo, care a devenit un nume cunoscut pentru eforturile pe care le face de a documenta infiltrarea tăcută a teoriei critice a rasei în şcoli şi companii.

„De ce ar veni Forumul Economic Mondial în sprijinul teoriei critice a rasei?”, a întrebat James Lindsay, un autor şi critic al activismului de stânga. „Pentru că ei sunt cei care vor să dividă societatea cu această teorie marxistă sau cu orice alt instrument pe care îl pot folosi pentru a sparge lumea şi a prelua puterea.”

Nu este prima dată când agenda Marelui Reset propusă de WEF declanşează reacţii pe reţelele sociale. Anul trecut, un clip publicat de WEF care susţinea că blocajele severe impuse din timpul pandemiei de virus Wuhan „îmbunătăţesc oraşele” de pe tot globul, clipul a fost retras după ce a produs critici vehemente.

„Au fost scăderi record ale poluării aerului, curăţând cerul oraşelor, din Asia până în America. Dar până la sfârşitul anului 2020, a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie”, susţinea WEF în videoclipul postat pe Twitter. „Emisiile de carbon au scăzut, de asemenea, cu 7% anul trecut, dar scăderea nu va încetini schimbările climatice dacă nu blocăm reducerea emisiilor.”

WEF a şters ulterior videoclipul şi a admis că blocajele nu au îmbunătăţit de fapt aerul oraşelor, dar nu a oferit scuze.

„Ştergem acest tweet. Carantinele nu 'îmbunătăţesc în linişte oraşele' din întreaga lume”, a susţinut. „Dar ele reprezintă o parte importantă a răspunsului de sănătate publică la COVID-19.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor