Fontana di Trevi şi-a recuperat splendoarea după 16 luni de restaurare

Fontana di Trevi, Roma, Italia (Epoch Times.br.)
Simona Milea
27.11.2015

Fontana di Trevi, una dintre cele mai faimoase fântâni din lume în stil baroc a rămas imortalizată în mintea multora prin baia nocturnă din filmul lui Federico Fellini „La Dolce Vita”, unde actriţa suedeză Anita Ekberg împreună cu Marcello Mastroianni au făcut un cuplu de vis.

De la începutul lunii noiembrie, turiştii pot vedea şi admira Fontana di Trevi, unul din monumentele emblematice ale Romei, în toată spendoarea sa, deoarece a fost complet restaurată.

Numele fântânii vine de la două cuvinte italieneşti ce înseamnă „3 drumuri”; ea se găseşte acum la intersecţia a 3 străzi, deşi istoria ei începe în urmă cu mai bine de două milenii în vremea Imperiului Roman, când fântâna era punctul final al unui apeduct. Fontana di Trevi a fost construită în secolul al XV-lea pentru a marca sfârşitul apeductului „Aqua Virg”, canal artificial, ridicat în anul 19 î.Hr, ce aducea apa proaspătă în băile romane. Apa venea de la izvorul Salone la 12 km în afara oraşului, însă lungimea apeductului este de 22 de km. Inaugurarea a fost făcută de generalul Marco Vipsanio Agripa, cumnatul Împăratului roman Augustus.

Proiectul fântânii îi aparţine arhitectului roman Nicola Salvi, iar construcţia a început în anul 1732 şi a durat până în 1762. Înainte de a muri, Nicola Salvi îl desemnează pe tânărul artist Giuseppe Pannini ca succesor al său.

Restaurarea Fontanei di Trevi a putut fi făcută cu finanţarea casei de modă Fendi şi a contat pe prezenţa designerului Karl Lagerfeld.

„Este foarte emoţionant, mai ales pentru romani” a comentat Silvia Fendi, nepoata celebrei familii ce a finanţat restaurarea. Munca de restaurare a început pe 30 iunie 2014, cu lansarea simbolică a unei monede de către primarul Ignazio Marino, destituit recent. Mii de turişti au făcut acest gest, care conform tradiţiei, garantează că într-o zi te vei întoarce în eternul oraş.

Fântâna este curăţată zilnic, iar banii sunt donaţi pentru acte de caritate. În anul 2006, BBC News a raportat că în fiecare noapte sunt adunaţi aproximativ 3.000 euro, iar anual se strâng cam 1 milion de euro. Pe timpul restaurării, turişti trebuiau să meargă pe o pasarelă deasupra bazinului.

Pietro Baccari a finanţat restaurarea ce a costat 2,18 milioane de euro, pentru a asocia într-o manieră de neuitat marca Fendi cu oraşul Roma.

Alături de Piazza di Spagna, Colosseum, Vatican sau Palatul Victor Emanuel din Piaţa Veneţia, Fontana di Trevi este o importantă atracţie turistică de neratat atunci când vizitaţi Roma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor