Cele mai impresionante grădini din lume (Partea I)

Grădina Butchart din Vancouver, Canada
Grădina Butchart din Vancouver, Canada (Jeff Yang / flickr)

Pentru mulţi dintre noi, grădinile reprezintă cele mai calmante şi relaxante locuri. Înconjuraţi de flori, fântâni, sunetele naturii, avem un sentiment de pace care poate favoriza o stare meditativă. Aceste oaze de linişte, renumite pentru flora de o abundenţă şi de o diversitate fără pereche, sunt ideale pentru căutătorii de momente de relaxare şi pentru cei care apreciază frumuseţea naturală.

Vă invităm la o călătorie imaginară prin unele dintre cele mai liniştitoare şi impresionante grădini din lume:

Grădina Keukenhof - Paises Bajos, Olanda

O bogăţie fără precedent de peisaje spectaculoase, plante în varietăţi infinite, alternate cu opere faimoase de artă. Keukenhof este unică în felul ei, fiind una dintre cele mai populare atracţii din Paises Bajos. Aici putem admira cele peste 7 milioane de lalele, mândria grădinii fiind însă laleaua neagră Baba Yaga.

Grădina Speculaţiilor Cosmice- Scoţia

Această grădină care se află în Portrack House, lângă oraşul Dumfries, este opera arhitectului Charles Jencks şi a soţiei acestuia, Maggie Keswick. A fost construită în 1989 şi putem spune că nu mai există în lume o altă grădină care să-i semene. Este deschisă publicului doar o zi pe an şi are ca temă de inspiraţie fizica modernă şi matematica, împletite armonios cu frumuseţea naturii. Sculpturile din oţel, peisajul în valuri, motivul spiralei, cascada, lacurile, detaliile realizate în piatră, cometele sunt câteva elemente care fac ca această grădină să fie unică. Pentru acest spectacol fascinant, de neuitat, Charles Jencks a fost denumit „profetul postmodernismului în arhitectură”.

Grădina Suan Nong Nooch - Tailanda

Acest parc minunat situat în Pattaya este o destinaţie turistică foarte populară datorită peisajelor incredibil de frumoase. Totul pare desprins dintr-un basm cu zâne. Casele tradiţionale tailandeze, vilele, saloanele unde au loc banchete, restaurantele şi piscinele creează un decor feeric. Suprafaţa enormă de 600 de acri a fost cumpărată de dl. Pisit şi dna Nongnooch în 1954 cu scopul de a deveni plantaţie de fructe, dar dna Nongnooch, în urma unei călătorii în străinătate, s-a decis să creeze o grădină tropicală cu plante şi flori ornamentale. Grădina este vizitată zilnic de aproximativ 2000 de persoane.

Grădinile Versailles-Franţa

Aceste grădini, probabil cele mai faimoase din lume, au fost realizate de către André Le Notre, pentru regele Ludovic al XIV-lea. Construcţia minunatelor grădini a necesitat o muncă imensă: pământul a fost schimbat, fiind adus din diferite zone ale ţării pentru anumite specii de plante; numărul persoanelor implicate a fost de câteva mii, însă rezultatul a fost pe măsură. În anul 1979, grădinile au trecut în Patrimoniul Umanităţii.

Grădina Butchart - Canada

Situată pe Insula Vancouver, această grădină reprezintă una dintre cele mai frumoase lucrări peisagiste din lume. Impresionantele privelişti pe care le observi pentru prima dată te lasă fără suflare. Se întinde pe o suprafaţă de peste 50 de hectare şi poate fi vizitată tot timpul anului, chiar şi în iernile cele mai geroase, fiind o adevărată oază de relaxare.

Grădina Botanică din Curitiba - Brazilia

Grădina este situată în oraşul Curitiba, cel mai mare din sudul Braziliei şi capitală a statului Parana. Având o suprafaţă de 240.000 de m², grădina botanică a fost inaugurată în 1991 şi reprezintă principala atracţie turistică a oraşului. La intrare se observă grădini în stilul celor franţuzeşti, cu fântâni în mijloc, cascade şi lacuri, şi o vegetatie luxuriantă, principalul efect fiind o seră mare de 458 m², cu plante tropicale. Sera este în stil Art Nouveau cu o modernă structură metalică asemeni Crystal Palace din Londra. Grădina deţine o colecţie de plante din flora autohtonă ce atrage cunoscători din întreaga lume.

Grădina Yuyuan - China

Legenda spune că această grădină a fost construită în timpul dinastiei Ming, în urmă cu peste 400 de ani. Este realizată în stil tradiţional chinezesc cu numeroase roci, arbori, pereţi cu dragoni şi numeroase porţi şi poduri în zig-zag ce separă zonele florare de diferite pavilioane. De-a lungul timpului, grădina a fost restaurată şi redeschisă de nenumărate ori. Restaurarea a fost făcută de familii bogate din zonă, iar în urma diferitelor războaie civile din secolul al XIX-lea grădina a suferit multe daune. În 1956, după eliberarea Shanghai-ului, grădina a fost reconstruită, recuperându-şi eleganţa şi frumuseţea din timpul dinastiei Ming. Grădina Yuyuan a fost redeschisă publicului în anul 1961.

Grădina Shalimar - Pakistan

Este o grădină construită de împăratul mongol Shah Jahan Mughal în Lahore, Pakistan. Lucrările au început în 1641 sub supravegherea nobilului Khalilullah Khan, şi au fost finalizate chiar în anul următor. Grădina se prezintă sub forma unui paralelogram înconjurat de un zid înalt de cărămidă şi este dispusă în trei trepte. Grădinile Shalimar, aflate printre cele mai valoroase obiective din secolul al XVII-lea din Pakistan, au fost incluse în 1981 de UNESCO în Patrimoniul Umanităţii.

Sperăm că micul nostru pelerinaj prin cele mai frumoase şi fascinante grădini din lume să vă inspire şi, cine ştie, să le şi puteţi vizita într-o zi.

Va urma partea a II-a

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură