Un castel şi un sat medieval ascunse între nori - Erice, Sicilia

Simona Milea
22.07.2015

Sicilia este insula cea mai mare a Italiei, unde puteţi vedea un vulcan, insule idilice, grote albastre, sate încântătoare, ruine romane, plaje situate între stânci albe şi multe altele. Dar în ghiduri turistice nu apar acele colţuri pline de mister. În acest caz, este vorba despre un castel şi un sat, ce se ascund între nori, în special dimineaţa, în partea de sus a unui promontoriu.

Cu un număr de 28.880 de locuitori, Erice este o mică localitate istorică situată în vârful muntelui San Giuliano, la 750 de metri înălţime, în provincia Trapani, Sicilia. De aici vederile sunt fantastice, inclusiv o perspectivă impresionantă asupra oraşului Trapani. Pe munte se află o serie de fortificaţii antice, printre care un castel. Satul pare a fi din Evul Mediu, fiind excelent conservat, cu străzi pavate şi drumuri abrupte. Când ceaţa se ridică, de sus, de pe munte, se poate vedea coasta Tunisiei de cealaltă parte a Mării Mediterane.

Erice, cu castelul, arhitectura cu influenţe arabe şi cu aspectul său încremenit în negura timpurilor, este vizitat de turiştii străini şi sicilieni. De-a lungul secolelor a fost înconjurat de mister atât datorită amplasării cât şi a valorii sale istorice, ca punct strategic în Marea Mediterană. Pentru a ajunge aici, aveţi 2 opţiuni: una este funicularul, iar cealaltă este cu maşina din Trapani, traversând un drum sinuos de câţiva km.

În acest mic sat se află Catedrala Santa Orsola, ''Giardino del Balio'' (Grădina Guvernatorului), Castelul lui Venus şi Castelul Pepoli. Este minunat să mergeţi prin sat pe străzile pavate şi să serviţi un suc sau o prăjitură, localitatea fiind faimoasă pentru cafenelele şi cofetăriile sale.

Erice a fost din timpuri imemorabile un loc de cult al divinităţilor clasice, aici aflându-se numeroase biserici. În mod singular, în punctul cel mai înalt al localităţii Erice unde se vede castelul, a fost loc de cult şi de venerare a zeiţelor iubirii şi fertilităţii: Astarte (la fenicieni), Afrodita (la greci) şi Venus (la romani). Pe străzile liniştite ce duc la castel puteţi vedea grădini comunale, cea mai cunoscută fiind Grădina Balio ce vă încântă prin aşezare, culoare şi stil.

Cine soseşte aici în luna mai poate vedea curţile private scăldate de superbe flori, deoarece toţi localnicii participă la un concurs de decoraţiuni florale. Oriunde întoarceţi capul, culorile florilor, parfumul şi întreaga atmosferă magică vă surprinde şi vă încântă. Puteţi vizita Muzeul Cordici care expune mărturii arheologice, manuscrise, picturi, sculpturi din diferite epoci. De asemenea, aveţi posibilitatea de a admira covoarele artizanale confecţionate manual, numite ''Frazzate'', produse tradiţionale din Erice, încântătoare prin ţesătură şi culoare.

Merită să vizitaţi Castelul Pepoli gestionat de o mână privată, putându-se vedea doar o parte a acestuia, precum şi Castelul Venere, aflat în ruină, dar care a avut epoca sa de glorie în secolul al XII-lea. Peşterile nu se pot vizita, pentru moment fiind închise. După ce vedeţi frumuseţile arhitectonice ale satului vă puteţi opri la patiseriile ce vă îmbie cu faimoasele dulciuri cu migdale şi marţipan, care se preparau în antichitate doar în mănăstiri.

Acest ţinut vă prezintă locuri şi lucruri măreţe, adunate aici ca nişte pietre preţioase, rămase aproape intacte în pofida trecerii timpului. Micul ERICE este o destinaţie ideală pentru a vă relaxa corpul şi mintea într-o vacanţă de neuitat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor