Cele mai impresionante grădini din lume (Partea a II-a)
alte articole
Pentru mulţi dintre noi, grădinile reprezintă cele mai calmante şi relaxante locuri. Înconjuraţi de flori, fântâni, sunetele naturii, avem un sentiment de pace care poate favoriza o stare meditativă. Aceste oaze de linişte, renumite pentru flora de o abundenţă şi de o diversitate fără pereche, sunt ideale pentru căutătorii de momente de relaxare şi pentru cei care apreciază frumuseţea lor naturală.
Vă invităm la o călătorie imaginară prin unele dintre cele mai liniştitoare şi impresionante grădini ale lumii:
Grădina Ryoan-Ji - Japonia
Templul Ryoan-Ji din Kyoto, faimos pentru grădinile sale, a fost construit în 1450 şi face parte din patrimoniul UNESCO. Cu o suprafaţă de aproximativ 1000 de metri pătraţi, grădina Ryoan-Ji se situează printre "cele mai frumoase ţi romantice grădini din lume".
Nimeni nu ştie cine a creat această grădină simplă, înconjurată de ziduri joase, dar arată la fel ca în urmă cu sute de ani, fiind considerată una dintre cele mai mari capodopere ale culturii japoneze. Aici se poate citi o inscripţie cu înţeles profund: ”Învăţ singur pentru a fi mulţumit”.
Grădina Botanică Naţională Kirstenbosch, Cape Town - Africa de Sud
În umbra muntelui Masa din Africa de Sud se află Grădina Botanică Naţională Kirstenbosch, una dintre cele mai frumoase din lume, ce face parte din Patrimoniul Mondial. În această rezervaţie naturală se găsesc 22.000 de specii native de plante în aer liber, cât şi acoperite de sere din sticlă. Aici întâlnim celebrii copaci baobab sau “copacul butoi”, alături de o mare varietate de plante folosite în scop medicinal care au fost grupate într-o grădină specială. Această grădină a fost inclusă în "Top 50 cele mai frumoase gradini ale lumii", realizat de cotidianul britanic The Telegraph.
Grădina pictorului Claude Monet, Giverny - Franţa
Pe lângă minunatele picturi lăsate de Claude Monet, o altă operă de seamă este grădina sa din Giverny, unde a trăit 43 de ani cultivând şi iubind florile care au reprezentat una dintre cele mai bogate surse de inspiraţie ale operelor sale, ca de exemplu:"Iazul cu nuferi", "Nuferi, armonie verde" etc. "În sfârşit, ochii mi s-au deschis şi am înţeles cu adevărat natura. Am învăţat în acelaşi timp s-o iubesc”, spunea pictorul. Acum toată lumea are ocazia să vadă cea mai mare schiţă a pictorului în aer liber. Grădina a fost deschisă publicului abia în 1980, după 54 de ani de la moartea pictorului, atunci când au fost finalizate lucrările ample de restaurare. Şapte luni pe an, din aprilie şi până la începutul lunii octombrie, cei aproximativ 500 000 de vizitatori au parte de un un adevărat spectacol de culori şi nuanţe în continuă schimbare.
Grădinile Majorelle, Marrakech - Maroc
Grădina Majorelle cuprinde aproximativ 300 de specii de plante, fiind una dintre cele mai uimitoare grădini botanice din lume şi printre cele mai populare destinaţii turistice din Maroc. Uimitoarele accente de un albastru cobalt ale Grădinii Majorelle o fac să fie un loc unic şi extrem de elegant, uşor de distins în rândul altor grădini botanice. Proprietarul acestor grădini cu cele mai frumoase plante tropicale este celebrul designer Yves Saint Laurent, însă au fost create de pictorul francez Jacques Majorelle, un mare iubitor al naturii. Astăzi, ea se află sub tutela Fundaţiei Pierre Berge-Yves Saint Laurent. Splendida grădină a fost inclusă de către publicaţia The Telegraph în topul celor mai frumoase 50 de grădini botanice din lume.
Grădinile Kenrokuen, Ishikawa - Japonia
Această minunată grădină care se intinde pe o suprafata de circa 11 hectare, are în jur 9.000 de copaci din diferite specii, unele dintre ele rare, şi mii de specii deosebite de flori. Face parte din cele Trei Mari Grădini ale Japoniei (alături de Kairakuen şi Korakuen), meritându-şi pe deplin denumirea de "colţ de rai", "tărâmul perfect", "loc de vis", pentru liniştea şi pacea pe care o revarsă. Pe tot parcursul anului are ceva special de oferit: primăvara, vizitatorii sunt atraşi de sutele de cireşi înfloriţi, care oferă o privelişte rozalie extraordinară, vara, parfumul florilor şi susurul apei transformă grădina într-o oază de relaxare şi meditaţie, iar toamna şi iarna, aerul răcoros care învăluie grădina este ideal este pentru promenade de neuitat.
Grădinile La Paz, Alajuela - Costa Rica
Pe o suprafaţă imensă, putem vedea plante fermecătoare şi unice în lume, flori miraculoase, păduri tropicale ce uimesc prin abundenţa copacilor rari, la care se adaugă cascade impresionante şi nu mai puţin de 100 de specii de animale indigene care trăiesc într-o armonie perfectă cu natura. De-a lungul drumului de la Alajuela, în mijlocul acestor peisaje uimitoare, se află spectaculoasa cascadă La Paz, care în limba spaniolă înseamnă "pace". Putem spune că aceste grădini în care vegetaţia şi regnul animal se îmbină armonios, întrunesc toate calităţie şi cerinţele specialiştilor în domeniu, reprezentând un adevărat miracol al naturii.
Grădinile Botanice Roiale, Melbourne-Australia
Suprafaţa grădinilor se întinde pe circa 38 de hectare, privirea fiind încântată de frumoasele covoare florale, de arborii deosebiţi, structurile bine alese care se integrează în ansamblul grădinii din punct de vedere structural peisagistic. Grădinile cuprind parcuri pentru copii, observatoare, locuri amenajate pentru evenimente speciale în aer liber, cum ar fi: lecţii de filozofie, de harpă, spaţii amenajate pentru meditaţie şi exerciţii de yoga. Plaja de evenimente şi posibilităţi este fabuloasă, făcând vizitatorul să dorească să descopere mai multe alte lucruri frumoase şi practice care se îmbină minunat cu natura înconjurătoare. În fiecare an, aceste grădini au peste un milion şi jumătate de vizitatori.
Grădinile Mirabell, Salzburg - Austria
Acestea se află în componenţa ansamblului Palatului Mirabell, construit în 1606 după model italian şi francez, la cererea prinţului-arhiepiscop Wolf Dietrich Raitenau. În 1690 au fost reproiectate, adăugându-li-se multe sculpturi, fântâni şi decoraţiuni florale, iar într-una din grădini putem vedea o colecţie impresionantă de pitici. Printre statuile găzduite aici, găsim şi unele cu tematică mitologică datând din 1730, cât şi alte 4 ansambluri statuare: Eneas, Hercule, Paris şi Pluto, realizate începând cu 1690 de către sculptorul italian Ottavio Masto. Palatul împreună cu toate grădinile spectaculoase, cât şi Centrul Istoric al oraşului Salzburg au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
Sperăm să vă inspire micul nostru pelerinaj prin cele mai spectaculoase şi fascinante grădini din lume, renumite pentru frumuseţea lor naturală şi, cine ştie, să le şi puteţi vizita într-o zi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.