FMI sugerează statului român eliminarea sau amânarea măsurilor fiscale programate pentru 2017

Măsurile fiscale programate pentru anul viitor, precum eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei pe carburanţi, ar trebui anulate sau amânate, consideră reprezentantul Fondului în România.
Reza BAQIR (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
14.06.2016

Măsurile fiscale aprobate de autorităţile române sunt prociclice şi vor duce la creşterea datoriei publice, susţine şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Reza Baqir, în opinia căruia măsurile fiscale care vor intra în vigoare anul viitor ar trebui anulate sau amânate pentru a se putea face economii la buget şi a se readuce datoria publică pe un trend descendent.

"În raportul experţilor noştri pe Articolul IV, care urmează să fie publicat, am explicat că măsurile fiscale aprobate anul trecut sunt prociclice, punând datoria publică pe traiectorie crescătoare. Alte reduceri de taxe sunt anunţate şi vor veni la un moment când consumul privat deja este puternic şi aceasta este definiţia esenţială a prociclicităţii. Noi am sugerat în raportul experţilor că, pentru a atinge obiectivul de a face economii la buget pentru perioade dificile, pentru a readuce datoria publică pe o traiectorie descendentă, trebuie să se renunţe la aplicarea măsurilor fiscale programate să intre în vigoare anul viitor sau să fie amânate până se pot vedea rezultatele din îmbunătăţirea administrării fiscale", a explicat marţi Reza Baqir, citat de Agerpres, în cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Finanţelor Publice.

Baqir a susţinut că din reforma salariilor se pot obţine economii de 1,5% din PIB şi că se pot face economii şi la cheltuielile de capital, în România acestea fiind mai mari decât pe celelalte segmente, însă calitatea infrastructurii rezultate din aceste cheltuieli este redusă.

Reprezentantul FMI a mai susţinut că proiectele mari trebuie prioritizate, iar această măsură trebuie extinsă ulterior şi la proiecte medii şi la cele locale. De asemenea, statul ar trebui să realoce fondurile de pe proiecte ineficiente către cele cu eficienţă mai mare.

Baqir a mai atras atenţia că în anumite zone, precum educaţia şi sănătatea, nivelul este scăzut în România comparativ cu alte ţări şi este spaţiu pentru îmbunătăţirea rezultatelor.

Reamintim că în afara reducerii TVA de la 20% la 19%, Codul Fiscal mai prevede, pentru 2017, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor