Chifu: ”Nu e nevoie de referendum.Curentul unionist n-a depăşit niciodată 23%”

Fostul consilier prezidenţial din România, Iulian Chifu, a declarat pentru Unimedia că a vorbi în prezent despre organizarea unui referendum în ceea ce priveşte unirea este inutil, dat fiind faptul că sondajele arată că doar 23% din populaţia ţării îşi doreşte ca Republica Moldova să se unească cu România.
Iulian Chifu (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Matei Dobrovie
03.05.2016

„Nu e nevoie să se organizeze un referendum, deoarece curentul unionist în Republica Moldova n-a depăşit niciodată 20-23%. Deci este inutil un referendum pentru că va da un rezultat foarte clar”, a susţinut Chifu în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia.

„Cred că Republica Moldova poate fi în momentul de faţă subiect al unirii. Pe de altă parte vreau să vă spun foarte clar, este legitim ca cetăţenii să opteze pentru orice variantă au. Drepturile omului ne dau dreptul la opţiune, dreptul la întrunire şi dreptul la a lupta pentru opţiunile noastre, inclusiv la alegeri anticipate. Da, poţi să lupţi pentru alegeri anticipate, dar trebuie să ştii că acestea poate înseamnă încălcarea Constituţiei, trebuie să ştii că unirea înseamnă modificarea Constituţiei, înseamnă o majoritate care să susţină, înseamnă o clasă politică, înseamnă nişte costuri, înseamnă şi celălalt să fie de acord. Dar 20-23 la sută înseamnă drum lung până acolo”, a adăugat fostul consilier prezidenţial.

El a mai subliniat că în Parlamentul Republicii Moldova nu există în prezent un partid pro-unire care să facă demersuri concrete pentru ca aceasta să se realizeze. „Haideţi să vedem că avem un partid în Parlament care reprezintă unioniştii şi tot e un câştig. Valorificarea unei acţiuni civice în plan politic înseamnă construirea unei structuri care să reprezinte acea secvenţă a populaţiei. Nu a existat niciun partid unionist declarat care să fi intrat în Parlament. Partidul Liberal are componentă unionistă, are şi componentă euro-atlanticistă, are şi multe alte componente, dar nu are majoritatea”, a explicat analistul.

Pe de altă parte, Iulian Chifu s-a referit şi la împrumutul pe care îl va oferi România Republicii Moldova, care a fost deja aprobat de Parlament, arătând că banii nu vor fi alocaţi decât după ce Chişinăul va începe negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.
„Împrumutul care a fost votat în Senatul României şi a plecat la promulgare nu se poate adopta pentru ca una din condiţii este începerea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional. După momentul iniţierii acestor negocieri va veni prima tranşă de 60 de milioane de euro. Până atunci nu, pentru că sunt nişte condiţionalităţi şi e o lege care a fost promulgată, iar guvernul nici nu poate să treacă peste aceasta. De altfel, Republica Moldova a ştiut despre acest fapt, deoarece aceste condiţii au fost discutate bilateral”, a precizat el.
„Eu nu ştiu care a fost discuţia în cadrul misiunii de evaluare. Se poate că acolo să figureze nişte elemente pe care FMI să le aştepte din partea Republicii Moldova. În momentul în care ele vor fi îndeplinite, abia atunci Moldova va putea trimite invitaţia, deoarece mai curând nu are de ce să vină FMI-ul cât timp există nişte arierate neaduse la zi”, a concluzionat Iulian Chifu.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor