Reformele financiare saudite sunt lăudate de FMI

Într-un raport publicat la începutul acestei săptămâni, FMI a lăudat eforturile Arabiei Saudite de a aplica reforme financiare, pentru a evita ca economia să sufere pierderi mai mari dacă preţul la petrol va rămâne scăzut în următorii ani.
Masood Ahmed, director al FMI pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.04.2016

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat că a fost încurajat de eforturile Arabiei Saudite şi a altor exportatori arabi de petrol din Golf de a remedia pagubele financiare suferite, întrucât preţurile scăzute la petrol au dus la reducerea veniturilor obţinute din export.

FMI a făcut iniţial parte din acordul de schimb de la Bretton Woods în 1944. În timpul Marii Recesiuni, ţările au ridicat bariere comerciale în încercarea de a-şi îmbunătăţi economiile falimentare. Acest lucru a dus la devalorizarea monedelor lor naţionale şi la un declin al comerţului global.

“Văd în câteva ţări preocuparea de a redresa deficitul bugetar”, a declarat într-un interviu Masood Ahmed, director al FMI pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. “Acest lucru ne stimulează şi ne linişteşte”.

Ahmed a discutat cu câteva ore înainte ca guvernul saudit să anunţe luni un plan conform căruia economia sa ar putea supravieţui unei ere a petrolului ieftin, incluzând reducerea cheltuielilor bugetare, creşterea taxelor şi politici pentru extinderea sectorului privat.

În plus, Ahmed a declarat că, judecând după detaliile planului saudit, se pare că acesta pare să fie “ambiţios şi cuprinzător”.

Cu şase luni în urmă, FMI avertizase că reformele bugetare vizate de majoritatea exportatorilor de petrol din Orientul Mijlociu sunt probabil necorespunzătoare, adăugând că aceste state riscă să apeleze la rezervele lor financiare.

“În afară de Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, conform politicilor actuale, ţările vor rămâne fără buffere în mai puţin de cinci ani datorită deficitelor lor fiscale ridicate”, a susţinut FMI într-un raport publicat la acea vreme.

Cel mai recent raport FMI privind situaţia din regiune, publicat luni, nu repetă acel avertisment, deşi a susţinut că statele respective trebuie încă să facă mai mult pentru a-şi reduce deficitele bugetare, pentru a-şi reconstrui rezervele financiare şi pentru a economisi suficienţi bani pentru generaţiile viitoare.

Ahmed a susţinut că statele din Golf vor continua să fie puse în faţa unor decizii dificile privind aplicarea susţinută a unor planuri de reforme bugetare şi crearea de milioane de locuri de muncă pentru populaţiile tot mai mari, în timp ce încearcă să reducă dependenţa economiilor lor de petrol.

Consiliul Cooperării al Golfului (CCG), format din 6 naţiuni, conduce spre o încetinire economică prelungită din cauza politicilor de austeritate necesare pentru a reduce deficitele bugetare, a susţinut raportul FMI.

Presupunând că preţurile la petrol vor rămâne la un nivel scăzut în anii următori, deficitele fiscale ale CCG şi Algeriei se vor ridica în total la aproximativ 900 miliarde de dolari între 2016 şi 2021, a calculat FMI.

“Algeria, Bahrain, Oman şi Arabia Saudită vor deveni debitori semnificativi în cursul acestei perioade în condiţiile în care nevoile lor financiare ar putea depăşi bufferele financiare lichide curente”, a mai susţinut Fondul Monetar Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor