Barroso: "Am rămas dezamăgit de marile cazuri de corupţie din R.Moldova"

”Moldova înregistrează restanţe în aplicarea reformelor, iar UE este dezamăgită de modul în care autorităţile de la Chişinău le percep. Marile cazuri de corupţie decepţionează, iar fără combaterea ei, dezvoltarea economică în Moldova nu este posibilă”, a declarat fostul preşedinte al CE.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
26.05.2016

"Personal am rămas dezamăgit de marile cazuri de corupţie. Moldova are mult de muncit pentru a ajunge la progresul social şi economic", a declarat José Manuel Barroso, în cadrul Forumului economic "Republica Moldova în noul context regional", care a avut loc miercuri la Chişinău sub patronajul controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc.

Totodată, fostul preşedinte al Comisiei Europene a subliniat că Uniunea Europeană priveşte cu scepticism unele lucruri care au loc în Republica Moldova, dar este gata să accepte şi să conlucreze pentru binele tuturor. "Investigaţia privind furtul miliardului de dolari trebuie să continue. Trebuie reluate negocierile cu FMI, e necesar să fie creat un mediu investiţional favorabil, iar Acordul de Asociere cu UE - implementat. Fără combaterea corupţiei, dezvoltarea economică nu este posibilă. Fără o justiţie funcţională şi independentă şi fără o luptă eficientă contra corupţiei, economia nu va prospera, pentru că investitorii străini se feresc de ţările în care nu pot miza pe o justiţie dreaptă şi pe competitivitate”, a mai spus ex-preşedintele Comisiei Europene, citat de anticorupţie.md.

În cadrul aceluiaşi eveniment oligarhul Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ţine sub control majoritatea instituţiilor statului moldovean, a încercat să acrediteze ideea că est preocupat de consolidarea statului de drept şi de reforme. ”Scopul comun este ca principiul respectării legii să fie o caracteristică importantă a guvernării. (...) Îmi asum angajamentul pentru stabilitatea politică din Republica Moldova! (...) Sistemul din Moldova poate fi schimbat doar prin reformarea tuturor instituţiilor de stat. Fenomenul corupţiei în Republica Moldova nu este de azi, nu este de ieri şi are foarte adânci rădăcini în sistem. Sistemul nu poate fi reformat decât prin reformarea tuturor instituţiilor de stat, inclusiv pe dimensiunea atribuirii corecte a competenţelor şi prin selecţia calitativă a funcţionarilor care vor munci în aceste instituţii. Noi, la nivelul majorităţii parlamentare, susţinem toate iniţiativele în acest sens”, a spus acesta.

El a vorbit şi despre necesitatea continuării reformelor pro-europene:"Trebuie să mergem înainte pe calea europeană, cale care ne dă posibilitate să obţinem performanţele economice şi sociale echivalente celor pe care le privim zi de zi şi le admirăm în ţările europene".

Prezenţi la eveniment, oamenii de afaceri din Moldova s-au plâns însă că sunt nevoiţi să evite orice contact cu instituţiile statului din cauza corupţiei. "Corupţie există! Eu încerc să evit situaţiile unde apar scheme de corupţie şi să-mi limitez contactul cu instituţiile statului, pentru că marea corupţie este anume în aceste instituţii. Dacă te apropii de acestea, trebuie să dai mită”, a susţinut omul de afaceri Piotr Cairac, citat de Report.md.

În concluzie, s-a încercat folosirea fostului şef al Comisiei Europene ca vector de imagine pentru spălarea imaginii lui Vlad Plahotniuc, aflat în plină ofensivă de legitimare externă, după cum a arătat şi vizita în SUA. Discursul lui Barroso a fost însă critic şi a semnalat clar lipsa reformelor şi corupţia endemică de la Chişinău. Ca urmare, exerciţiul de imagine prin asocierea cu acesta a fost un eşec.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor