FMI de acord cu reducerea CAS-ului, dacă măsura nu va crea "un gol de nesuportat" la buget
alte articole
Reprezentanţii FMI şi CE nu au nimic împotriva reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, Viorel Ştefan, după întrevederea "cu uşile închise" dintre delegaţia FMI şi parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe reunite, atâta doar că autorităţile române vor trebui să demonstreze sustenabilitatea implementării acestei măsuri.
"Reprezentanţii FMI şi CE au spus ca şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România, singura problemă ce urmează a fi clarificată e legată de sustenabilitatea implementării sale. În cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi dacă există garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul de asigurări sociale prin această măsură de reducere a fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat", a declarat Viorel Ştefan.
Referitor la "golul de nesuportat" despre care vorbeşte Viorel Ştefan, conform Gândul, în Ministerul Finanţelor se lucrează "la foc continuu" la mai multe scenarii, pentru ca impactul bugetar al reducerii CAS să fie unul neutru, având în vedere că premierul Victor Ponta a anunţat că scăderea CAS ar urma sa fie aplicată cu data de 1 iulie 2014.
Problema ar fi pe jumătate rezolvată, 1,45 miliarde de lei din cele 2, 6 miliarde la cât este estimată suma ce nu s-ar mai colecta la bugetul de stat în următoarele şase luni ca urmare a reducerii CAS-ului de la jumătatea anului, ar putea fi compensate din colectarea aşa-numitei taxe pe stâlp. Pentru restul de bani însă, guvernul va trebui să găsească şi alte venituri, să mai taie din cheltuieli sau să introducă taxe noi.
Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, a menţionat că au fost luate în calcul "mai multe scenarii", bazate pe veniturile colectate la buget şi pe taxa pe construcţii speciale. O soluţie concretă ar putea veni după 25 iunie, când vor fi disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.
Mult mai sigur pe sine decât Ioana Petrescu, Constantin Niţă, ministrul Economiei, a dat marţi drept cert faptul că delegaţia Fondului Monetar Internaţional va fi de acord cu propunerea Guvernului României privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014.
"Urmează discuţii pe această temă la Finanţe, dar sunt convins că FMI va fi de acord cu această măsură, având în vedere atât mersul economiei româneşti, cât şi ratingul de ţară, aşa că nu vor fi probleme", a declarat marţi Niţă la o conferinţă pe teme de energie.
Întrebat ce măsuri alternative are în plan Guvernul în cazul în care FMI nu acceptă această măsură, Niţă a susţinut că Executivul nu ia în calcul un astfel de scenariu.
Reamintim că delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter, a ajuns luni la Bucureşti. Vizita delegaţiei va dura două săptămâni şi va viza cea de a treia revizuire a acordului României cu instituţia financiară. Unul dintre punctele importante pe agenda discuţiilor este reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale începând de la 1 iulie, aceasta fiind una dintre cele mai importante promisiuni electorale făcute de fostul USL.
Astăzi, experţii FMI au avut discuţii cu membrii Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor. Andrea Schaechter a preferat că întrevederea dintre reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi membrii comisiilor de buget să se desfăşoare fără prezenţa presei.