Banca Mondială: Sprijin bugetar în valoare de 750 milioane euro pentru modernizarea finanţelor publice

(photos.com)
Flori Mladin
23.05.2014

România va primi un împrumut pentru sprijin bugetar în valoare de 750 milioane, această sumă fiind aprobată de Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială (BM) pentru modernizarea finanţelor publice şi îmbunătăţirea funcţionării pieţelor cheie, parte a noii strategii de parteneriat cu statul român, potrivit Mediafax.

Conducerea BM a discutat şi despre Strategia de Parteneriat a Ţării (Country Partnership Strategy - CPS) pentru România în perioada 2014-2017, scrie într-un comunicat al instituţiei.

Noua strategie, care prevede împrumutul de 750 de milioane de euro, reprezintă cadrul de cooperare dintre BM şi Guvernul României pe următorii patru ani.

Acest împrumut are maturitate de 18 ani şi perioadă de graţie de 17,5 ani.

Împrumuturile de la Banca Mondială sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Împrumuturile pentru sprijin bugetar completează programele în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), precizează banca.

Strategia de parteneriat cu România susţine orientarea ţării către nivelul de venit din UE, având în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţia săracă, scrie în comunicat.

Programul se bazează pe trei piloni principali, crearea unui guvern modern de secol 21, susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, precum şi pe creşterea nivelului de incluziune socială.

"România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creştere economică de peste 3,5% pe termen mediu. În acelaşi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europeană necesită investiţii în infrastructură, îmbunătăţirea utilizării fondurilor europene şi sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaştem şi sperăm că asistenţa financiară şi tehnică din partea grupului Banca Mondială să contribuie la atingerea acestor obiective", a afirmat Liviu Voinea, ministru delegat pentru budget şi guvernator pentru România la Grupul Banca Mondială.

Potrivit noii strategii, Banca va acorda împrumuturi şi servicii de asistenţă tehnică. IFC, Divizia Băncii pentru sectorul privat, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populaţia sub-deservită şi cofinanţare pentru programe ale UE dacă este cazul.

IFC vizează creşterea competitivităţii României în producţia de bunuri primare, procesarea alimentelor şi băuturilor şi comerţul cu amănuntul şi va completa activităţile Băncii în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate publice-private cu accent pe eficienţă energetică, inovaţie şi noi tehnologii, în special pentru exportatori.

MIGA, inactivă în România din 2004, doreşte în prezent să furnizeze garanţii pentru întreprinderile de stat cheie din sectorul energetic pentru a susţine extinderea interconexiunilor lor locale şi regionale.

"Sunt optimistă în ceea ce priveşte viitorul României şi, dacă procesul de reformă este aprofundat şi susţinut, sunt convinsă că o convergenţă cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice şi va aduce beneficii tuturor cetăţenilor României", a declarat Elisabeta Capannelli, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

Premierul Victor Ponta a declarat la sfârşitul lunii martie că Banca Mondială va deschide pentru România o linie de creditare pentru proiecte de dezvoltare de un miliard de euro anual, în perioada 2014-2017, în baza noii strategii de parteneriat care va fi aprobată în board-ul băncii în luna mai.

Împrumutul va fi acordat pe 18 ani, cu o dobândă de 3,5%.

Acesta a specificat că banii vor fi folosiţi pentru proiecte din sănătate, educaţie, incluziune socială şi energie.

La nivelul cabinetului primului ministru va fi deschisă şi o unitate de implementare, care să identifice măsuri de îmbunătăţire a administraţiei publice centrale, achiziţiilor publice, de derulare a proiectelor în energie şi de combatere a şomajului în rândul tinerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor