România riscă să piardă 1 miliard de euro din fondurile europene pentru autostrăzi - Alexandru Nazare
alte articole
România riscă să piardă 1 miliard de euro din fondurile europene pentru autostrăzi fondurile europene pentru infrastructura de transport aferente programării 2007-2013 a UE, ca urmare a incompetenţei guvernelor Ponta I, II şi III a avertizat miercuri, într-o conferinţă de presă, deputatul Alexandru Nazare, vicepreşedinte PDL.
„Din cauza incompetenţei guvernelor Ponta I, II şi III, deja România este în pericol să piardă aproximativ 1 miliard de euro din finanţările pentru autostrăzi aferente perioadei 2007-2013. Pentru Dumbrava – Deva şi pentru Timişoara-Lugoj termenele de finalizare sunt luna mai 2016. Numai pentru aceste autostrăzi care nu sunt finalizate la 31 decembrie 2015 România riscă să piardă aproximativ jumătate de miliard de euro (450 de milioane euro). Dacă luăm în calcul şi contractele nesemnate pentru Sebeş-Turda şi pentru care termenul de finalizare va fi după 22 de luni, adică tot în 2016, suma ajunge aproape la 1 miliard de euro. Un miliard pierdut pe mâna guvernelor Ponta I, II şi III”, remarcă vicepreşedintele PDL, conform unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Constatând că ministrul Şova „continuă să deseneze autostrăzi cu carioca pe hartă, intoxicând opinia publică cu proiecte fantasmagorice fără nicio acoperire financiară în spate”, Nazare, coordonator al portofoliului Fondurilor Europene în Guvernul Alternativă, PDL, le-a cerut premierului Ponta şi ministrului Şova să prezinte de urgenţă Masterplanul de Transport al României:
„Dacă facem câteva calcule elementare vedem că prezentarea de ieri (prezentarea ministrului Şova, care a anunţat că din banii pe acciză se vor construi 697 km de autostrăzi n.r.) nu este altceva decât o înşiruire de minciuni electorale. Din banii adunaţi pe acciză, cei din care se plătesc şi pensiile şi salariile aşa cum ne-a anunţat doamna ministru al finanţelor, domnul Şova dă la o primă strigare 697 de kilometri de autostradă. Conform calculelor Guvernului, din acciză vor fi venituri de aproximativ 500 de milioane euro pe an, adică până în 2020 3,5 miliarde euro. Şi dacă punem un cost mediu minim de 7 milioane de euro/km (cel puţin 300 de km sunt pe relief deluros-muntos) ne-ar trebui 5 miliarde de euro”, demontează Alexandru Năzare „gogoriţele electorale” ale lui Şova.
Reamintim că Dan Şova a promis marţi 697 de kilometri de autostrăzi din banii strânşi pe acciza de carburanţi. Din acciză s-ar putea realiza, conform lui Şova, Autostrada Alexandria – Craiova – 140 de km, Autostrada Craiova – Calafat – 85 km, Târgu Mureş-Târgu Neamţ – 211 km, Gilau-Suplacu de Barcău – 101 km, Bucureşti – Giurgiu – 60 km, Paşcani- Suceava Siret – 100 km.
Deputatul PDL a condamnat şi atitudinea ministrului fondurilor euroepene, Eugen Teodorovici, „care îşi doreşte să pozeze într-un Făt-Frumos al absorbţiei fondurilor europene”, însă refuză să explice de ce România nu are programe dedicate fiecărei regiuni, în care priorităţile să fie stabilite în funcţie de nevoile şi potenţialul zonei respective, iar proiectele să fie aprobate şi gestionate regional, nu de la Bucureşti.”
„La fel, Teodorovici trebuie să ne explice de ce nu avem, ca în Polonia, un program operaţional special pentru judeţele cele mai puţin dezvoltate - din Nord-Est şi Sud-Est, în cazul nostru - dar şi de ce între 31 decembrie 2013 şi 31 martie 2014 Guvernul a trimis la Bruxelles cereri de rambursare de doar 150 de milioane de euro, în condiţiile în care pe tot anul trebuie să transmitem, conform declaraţiilor aceluiaşi ministru, solicitări de 2,8 miliarde euro”, subliniază deputatul PDL.
Per ansamblu, consideră PDL-ul, pregătirea Acordului de Parteneriat pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2014 - 2020, trimis Comisiei Europene pe 31 martie, a fost caracterizată de bâlbâieli.