Misiunea FMI aşteptată luni la Bucureşti

Andrea Schaechter şeful delegaţiei FMI pentru România.
Andrea Schaechter şeful delegaţiei FMI pentru România. (Epoch Times România)

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Andrea Schaechter, este aşteaptă mâine la Bucureşti. Vizita delegaţiei va dura două săptămâni şi va viza cea de a treia revizuire a acordului României cu instituţia financiară.

Cu ocazia actualei vizite, misiunea va analiza în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat. Discuţiile se vor axa pe respectarea ţintei de deficit, care, în acest moment, este controlată prin reducerea cheltuielilor bugetare.

De asemenea, Guvernul va prezenta Fondului Monetar Internaţional o analiză privind eficienţa măsurii de reducere temporară a TVA la anumite produse de panificaţie. În baza acestei analize, va fi analizată oportunitatea menţinerii pe viitor a cotei de 9 la sută şi, eventual, posibilitatea extinderii acesteia şi la alte produse alimentare. După toate probabilităţile, o decizie în acest sens va fi amânată.

O altă temă importantă pe agenda discuţiilor delegaţiei FMI cu autorităţiile vizează posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, de la jumătatea anului în curs. Conform cursdeguvenare.ro, în viziunea FMI cel mai potrivit moment pentru reducerea CAS ar fi anul viitor, iar Guvernul ar avea timp să găsească măsuri de compensare a deficitului bugetar. Printre aceste măsuri, FMI sugera “lărgirea bazei de impozitare şi reevaluarea excepţiilor acordate contributorilor la buget”.

Guvernul va informa misiunea FMI şi în ceea ce priveşte stadiul noilor proiecte menite să aducă venituri suplimentare la buget, respectiv noul regim de impozitare şi evaluare a proprietăţilor şi redevenţele valabile în perioada 2015-2024.

Executivul urmează, de asemenea, să prezinte perspectiva îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare, în baza încasărilor suplimentare din acciza la carburanţi (introdusă de la 1 aprilie a.c.) şi din aplicarea taxei pe construcţii speciale, respectiv impozitul de 1,5% pe construcţiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stâlp", care trebuie calculat şi plătit de către persoanele juridice până pe 26 mai.

În ceea ce priveşte taxa pe stâlp, autorităţile vor încerca să găsească, de comun acord cu FMI, o rezolvare a numeroaselor solicitări de exceptare de la plata taxei venite de la agricultori, investitorii străini etc. care reclamă că noul impozit va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite industrii, determinând falimente în lanţ.

Conform cursdeguvernare.ro, Guvernul ar fi îndeplinit complet doar trei din angajamentele asumate prin acordul cu FMI, respectiv noul cod al insolvenţei, votat de Parlament în aprilie, îndrituirea autorităţilor locale de a ridica cât doresc nivelul taxelor pe proprietate pentru persoanele fizice (pentru a reduce "riscul" acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial), blocarea legislaţiei privind falimentul personal, acesta riscând să “submineze” disciplina de plată a ratelor la credite. Restul angajamentelor s-ar afla în stadiul de discuţii sau în aşteptare.

În martie 2014, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat în 2013 cu ţara noastră, punând la dispoziţia autorităţilor două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro, a anunţat FMI printr-un comunicat.

Ţara noastră are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Vizita FMI se va desfăşura în perioada 2 - 16 iunie. La discuţii vor participa şi echipe din partea Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne