“Fetele Ianei” – Povestea ONG-ului care salvează minore din mâinile traficanţilor de persoane

(Pixabay)
Andrei Popescu
26.06.2024

În prezent, în România există un singur centru acreditat al unui ONG licenţiat pentru găzduirea şi îngrijirea minorelor devenite victime ale traficului de persoane, unele dintre fete fiind traficate de cunoscuţi sau chiar de părinţi.

Undeva, într-un colţ de ţară, la o adresă secretă, trăiesc 12 fete. Unele abia învaţă să scrie, deşi sunt trecute de 10 ani. Altele citesc, îşi fac temele, se relaxează ori mângâie căţelul casei, care-şi cerşeşte porţia de atenţie. Toate vor ca, atunci când vor fi mari, să îi apere pe copiii pe care-i vor întâlni în cale. Aşa cum adulţii din vieţile lor n-au fost în stare. Ele sunt fetele Ianei, relatează Antena 3.

Potrivit sursei citate, au trecut 25 de ani de când Iana Matei a creat Reaching Out, o asociaţie ce se străduieşte să salveze fetele minore ce devin victimele traficului de persoane. Peste 900 de minore au trecut prin centrul ei de-a lungul vremii.

De asemenea, Iana Matei spune că peste 80% dintre fetele ei au parte, acum, de o viaţă normală. Au devenit femei în toată firea, lucrează, au studii superioare, sunt mame, au familii în care copiii sunt ocrotiţi.

În continuare, redăm un fragment din interviul acordat de Iana Matei jurnaliştilor de la Antena3.

Iana Matei: De câte ori vorbim de trafic, eu, cel puţin, aud prostituţie. În mintea societăţii, în general, când spui trafic, se zice "vorbim de prostituate". Nu.

Reporter: Iar când vorbim de minore, societatea este cea care, tot aşa, şi pe minore le cataloghează drept prostituate, deşi vorbim despre nişte copii?

Iana Matei: Da. Din nefericire. Da, pentru că s-a asociat traficul cu prostituţia atât de mult, încât nu mai facem diferenţă. Eu nu cred că vreun copil, vreodată, se trezeşte într-o dimineaţă, zicând: ar fi interesant să lucrez ca prostituată! Nu cred! Pentru că nu are noţiunea asta! Nici nu ştie ce înseamnă. Cineva îi sugerează, cineva îl manipulează, cineva îi prezintă situaţia într-un alt mod care copilului i se pare interesant.

Copilul de 10 ani, să zicem, este mult mai uşor de manipulat. Dacă este minor, chiar dacă şi-a dat consimţământul, nu este valabil. Copilul nu are putere de discernământ şi este foarte uşor de manipulat.

Avem prădătorii sexuali care asta ştiu a face: îi prezintă situaţia atât de frumos, că nu ştie copilul. Şi dacă vine dintr-o comunitate vulnerabilă, nu are ce să mănânce, părinţii sunt plecaţi la muncă peste hotare, copilul e lăsat acasă cu bunica, dar bunica mai bea din când în când şi stă mai mult pe sub masă decât să se îngrijească de copil, copilul mănâncă din gunoi, că nu are ce să mănânce. Şi vine cineva şi îi spune: "uite, pot să te duc într-un loc mai bun", indiferent care este formula. Pe lover boy se merge foarte uşor.

Reporter: Aţi avut cazuri de traficanţi care au descoperit acest centru şi au vrut să vină după copii?

Iana Matei: Ultima "vizită" pe care am avut-o a fost în urma strânsei cooperări între DGASPC şi Poliţia Locală. În momentul în care un copil ne vine în centru, vine prin hotărâre de instanţă. Numai un judecător stabileşte în România ce se întâmplă cu un copil.

Dar acelaşi lucru spun: măsuri legislative care se contrazic: 678 – adresa centrului trebuie să fie secretă. 272 – măsura de protecţie trebuie comunicată tuturor părţilor implicate. Şi acum... cum le legi pe astea două?

DGASPC-ul a trimis informare tuturor celor implicaţi, inclusiv părinţilor, că se va lua o măsură de protecţie pentru copilul lor, părinţii fiind traficanţii. Doi dintre ei încă nu fuseseră arestaţi. Deşi au mărturisit că au vândut copilul pe 2.800 de lei, dar nu l-au vândut spre a fi traficat, l-au vândut pentru a fi măritat.

Reporter: Păi, când vinzi un copil pe 2.800 de lei, nu e trafic?

Iana Matei: Ba da! Aşa scrie legea. Dar legea întotdeauna este interpretată, din nefericire. Nouă ne trebuie propoziţii scurte şi clare în fiecare măsură legislativă. La noi, frazele, cu cât sunt mai lungi şi mai elaborate, cu atât sunt mai interesante. Dar cu atât pot fi interpretate, reinterpretate, şi asta nu este în beneficiul copiilor, pentru că de copii vorbim acum.

Reporter: Şi în acest caz, judecătorul ce-a zis? Că fata aia s-a măritat sau că a fost traficată?

Iana Matei: Nu. Judecătorul trebuia să îi dea măsură de protecţie la Reaching Ouţ. Dar până să ajungă la judecător, DGASPC-ul trimiţând această adresă... Şi aici, ok, trimiţi informare. Spui: pentru copilul dumneavoastră s-a luat o măsură de protecţie, copilul va fi trimis în grija unei organizaţii sau ce vrei tu, dar nu spui în grija organizaţiei, cu adresă.

Acea familie a venit cu hârtia la Poliţie – şi asta este şi mai interesant. Poliţia care ştie ce facem, că lucrăm cu victimele traficului. Nu ştiu cât au citit ei despre trafic sau cât de informaţi sau formaţi, instruiţi de şefii lor sunt. Cert este că li s-a părut absolut normal. Au zis: "Sigur, vă arătăm noi unde este organizaţia". Şi aşa ne-am trezit cu ei în curte.

Reporter: În momentul de faţă, câte fete aveţi în centrul dumneavoastră? Şi ce vârste au?

Iana Matei: 12, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, dar care au împlinit 15 ani la noi în centru. Au venit la 13 ani. Deci eu aş zice că sunt între 10 şi 13 ani. Atunci sunt recrutate şi încep să fie exploatate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor