Pământurile rare ajung să fie aruncate la gunoi
Trebuie să vă dezvăluim un mic secret: în orice locuinţă a noastră pot fi găsite comori nepreţuite. Doar în casele din Germania există peste 80 de milioane de telefoane mobile vechi uitate prin sertare, fără a mai menţiona nenumăratele calculatoare, monitoare, televizoare şi alte echipamente electronice. Toate aceste dispozitive conţin cupru, aur, argint, precum şi metale mai puţin cunoscute, denumite pământuri rare, de tipul tantalului, neodimului, ytriului şi indiului. Odată cu învechirea utilajelor şi echipamentelor, toate aceste elemente rare, aflate în interior, sunt pur si simplu aruncate la gunoi.
În prezent, post-procesarea pământurilor rare este slab dezvoltată. „În cazul celorlalte metale situaţia este diferită: spre exemplu, cu ajutorul unor anumite tehnologii putem extrage cuprul şi aurul din deşeuri electrotehnice" - susţine Kerstin Kuchta, un cercetător de la Universitatea Tehnică Hamburg-Harburg. „O tonă de deşeuri de telefoane mobile conţine până la 300 de grame de aur. Totuşi, nu există deocamdată metode de reutilizare pe scară largă a pământurilor rare. Este foarte posibil ca aceste modalităţi să fie dezvoltate în următorii cinci sau zece ani. La momentul actual, necesitatea unor asemenea tehnologii este puternic subestimată”, consideră omul de ştiinţă german.
„O conştientizare fundamentală a faptului că aceste minerale critice sunt extrem de limitate şi că existenţa lor este vitală pentru întregul proces de producere al tehnologiilor avansate, ar face posibilă soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm. Trebuie să tratăm subiectul respectiv la modul cel mai serios şi să ne consolidăm cercetările în această direcţie”, - menţionează Kuchta. Potrivit experţilor, doar în Germania, timp de un an, pot fi recuperate de la 100 până la 500 de tone de pământuri rare, pentru o re-utilizare ulterioară.
„Vorbim despre o cantitate relativ mică, dar care ar fi în stare să faciliteze esenţial situaţia creată pe piaţă. Pe motiv că miniaturizarea dispozitivelor electronice continuă să se dezvolte vertiginos, chiar şi o cantitate mică de metale rare, poate fi suficientă pentru a acoperi necesităţile de producţie”.
La asamblarea diferitor dispozitive şi utilaje sunt folosite nu doar materiale preţioase, ci şi substanţe toxice. Pentru a separa aceste materiale, este nevoie de un proces extrem de complicat din punct de vedere tehnic. Specialiştii sugerează că în scopul facilitării procesării pământurilor rare, ar trebui să se acorde o atenţie sporită posibilităţii de re-utilizare a materialelor reciclate. Metalele ce intră în componenţa acestora vor putea indubitabil acoperi costurile de reciclare.
Totuşi, deocamdată nu există prea multe stimulente, care ar putea să-i cointereseze pe consumatori să înapoieze dispozitivele folosite. Includerea unui sistem de depozite ar putea fi o soluţie utilă în acest sens.