Expert: Sistemul bancar chinez este în criză de numerar
alte articole
China trece printr-o criză sistemică a datoriilor din cauza lipsei de lichidităţi, potrivit expertului şi autorului chinez Gordon Chang.
Chang a indicat o serie de bănci din provincia Henan, situată în partea de centru-nord a Chinei, care nu ar fi permis celor 400.000 de deponenţi să retragă bani, spunând: "Partidul [comunist chinez] nu are în acest moment niciun răspuns economic. Ţara în ansamblu are prea multe datorii. Şi, prin urmare, aceasta este o problemă care va continua".
El a precizat că o situaţie similară a avut loc şi în Shanghai.
"Băncile din Shanghai au restricţii severe în ceea ce priveşte valoarea retragerilor. Din punct de vedere tehnic, nu este un default, într-un fel. Dar oamenii nu pot avea acces la banii lor. Pur şi simplu nu există suficientă lichiditate în sistemul bancar chinezesc. Şi acest lucru nu se întâmplă doar într-o provincie îndepărtată. Deci, acest lucru este în întregul sistem bancar chinez", a declarat Chang într-un interviu acordat NTD, afiliat la The Epoch Times.
Expertul a mai precizat că protestul a avut loc în faţa Băncii Populare a Chinei din Henan, care este banca centrală, în loc să aibă loc la băncile rurale din regiune, unde fondurile au fost îngheţate de stat începând cu luna aprilie.
"Astfel, oamenii înţeleg că această criză nu este doar a unei instituţii oarecare, ci este o criză sistemică", a precizat el.
Potrivit lui Chang, criza datoriilor s-a extins şi la alte părţi ale economiei, el citând neplata datoriilor de către mai multe mari companii imobiliare.
"Evergrande, de exemplu, avea obligaţii în valoare de aproximativ 305 miliarde de dolari. Ceilalţi mari dezvoltatori imobiliari, deşi nu sunt nici pe departe la fel de îndatoraţi, practic nu-şi pot plăti datoriile oricum", a punctat acesta.
Fără soluţie
Potrivit lui Chang, Partidul Comunist Chinez (PCC) nu are nicio modalitate viabilă de a gestiona datoriile sale uriaşe.
"Presupun că ar putea tipări bani. Dar China are deja o problemă de inflaţie. Aşa că asta nu va fi o soluţie pe termen lung", a spus el.
În opinia sa, regimul se confruntă cu această problemă financiară de ceva timp.
"Ea a fost mascată, deoarece Partidul Comunist a reuşit să obţină bani din exterior. A fost mascată pentru că au făcut datorii. Dar acum nu mai au ce să facă", a precizat Chang.
Astfel, el crede că această criză ar putea fi declanşatorul eşecului PCC, deoarece, afirmă el, "Partidul Comunist nu poate veni cu soluţii care să-l salveze".
Chang a subliniat violenţa poliţiei împotriva deponenţilor din Henan şi a spus că aceasta îşi are rădăcinile în ideologia PCC.
"Acesta este manualul tipic al Partidului Comunist de a intimida, de a folosi forţa. Linia partidului este că 'aceşti bani nu sunt ai voştri, sunt banii noştri. Şi vom face ce vrem cu ei. Aşadar, există o percepţie greşită fundamental între oameni şi partid", a spus el.