Sancţiunile SUA ar putea afecta 1,5 milioane de barili pe zi din exporturile de petrol ale Rusiei

(Getty Images)
Redacţia
23.01.2025

Potrivit unei ştiri Oil Price, o sursă din cadrul guvernului indian a declarat pentru Reuters că rafinăriile din India au încetat să mai facă afaceri cu petrolierele şi companiile ruseşti sancţionate de SUA.

După o săptămână de la ultimele - şi cele mai agresive de până acum - sancţiuni americane asupra exporturilor de petrol rusesc, cumpărătorii asiatici de ţiţei rusesc caută alternative de aprovizionare, preţul petrolului a crescut, iar analizele sugerează că mai mult de 1 milion de barili pe zi (bpd) din volumele de export ale Moscovei ar putea fi sever restricţionate, cel puţin pe termen scurt.

La 10 ianuarie, administraţia americană demisionară a impus cele mai severe sancţiuni de până acum asupra petrolului rusesc, desemnând două mari companii petroliere ruseşti, Gazprom Neft şi Surgutneftegas, precum şi 183 de nave, zeci de comercianţi de petrol, furnizori de servicii petroliere, companii de asigurări şi funcţionari din domeniul energiei.

Multe dintre navele, petrolierele specializate şi navele-navetă care transportă petrolul rusesc din câmpurile şi grupurile de producţie din Pacificul Arctic şi Extremul Orient către Asia au fost acum sancţionate. Acest lucru pune în pericol aproximativ 1,5 milioane bpd din fluxurile de ţiţei ale Rusiei din porturile sale din Pacific şi Arctica, potrivit unei analize Bloomberg a petrolierelor desemnate acum de SUA.

Cea mai mare parte a fluxurilor din proiectele Sakhalin necesită tancuri speciale de clasă de gheaţă - toate acestea au fost sancţionate. Tancurile de depozitare şi navele specializate care deservesc transporturile, depozitarea şi încărcările la Murmansk sunt, de asemenea, supuse sancţiunilor acum. Zăcămintele Gazprom Neft de pe peninsula Yamal vor întâmpina, de asemenea, dificultăţi în exportul de ţiţei - compania însăşi a fost sancţionată, la fel ca şi toate cele şapte petroliere cu clasă de gheaţă care se ocupă de transporturile la şi prin terminalul Arctic Gates.

Conform analizei Bloomberg, în Arctica şi în Orientul Îndepărtat al Rusiei, tipurile de ţiţei cel mai grav afectate de sancţiuni ar trebui să fie Sokol, Sakhalin şi ESPO.

Cele mai puţin afectate transporturi vor fi probabil cele de ţiţei de calitate Urals din Marea Baltică şi Marea Neagră, care sunt destinate în principal Indiei.

Doar un sfert din transporturile de ţiţei Urals efectuate de Rusia începând cu luna octombrie au fost transportate pe tancuri care acum sunt sancţionate. Acesta este cel mai mic procent de petroliere desemnate pentru orice tip de ţiţei rusesc.

Sancţiunile zguduie deja piaţa. India şi China se grăbesc să găsească surse alternative de aprovizionare în timp ce studiază implicaţiile mai ample ale sancţiunilor SUA asupra livrărilor de petrol rusesc peste şase luni.

Sancţiunile au pus într-o situaţie precară câteva milioane de barili de ţiţei în drum spre India. Există o perioadă de lichidare până la 27 februarie pentru ca părţile să încheie tranzacţiile cu entităţile şi navele acum sancţionate. Rafinăriile deţinute de statul indian îşi propun să achite plăţile pentru petrolul rusesc în jumătate din timpul care le-a luat până acum, ca parte a eforturilor de a finaliza tranzacţiile înainte de încheierea perioadei de şapte săptămâni prevăzută de ultimele sancţiuni americane.

Rafinăriile din India au încetat să mai facă afaceri cu petrolierele şi companiile ruseşti sancţionate de SUA, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul guvernului indian.

India nu se aşteaptă la perturbări majore în timpul perioadei de lichidare până în martie.

Dar „în viitor, este încă devreme să anticipăm impactul, cum vor evolua reducerile, dacă cineva este dispus să vândă sub plafonul de preţ de 60 USD”, a declarat o sursă din cadrul guvernului indian pentru Reuters la începutul acestei săptămâni.

Oficialii şi rafinăriile indiene au organizat reuniuni de urgenţă pentru a discuta implicaţiile sancţiunilor asupra exporturilor celui mai mare furnizor de ţiţei. Rafinăriile independente din China au organizat, de asemenea, reuniuni de urgenţă pentru a discuta consecinţele şi o soluţie de remediere a sancţiunilor, au declarat surse.

Capacitatea flotei de a deservi exporturile ruseşti este de aşteptat să se restrângă semnificativ, potrivit lui Mary Melton, analist de mărfuri la Vortexa.

Până în prezent, sancţiunile americane asupra navelor individuale au fost foarte eficiente în limitarea angajărilor ulterioare în comerţul rusesc, a declarat Melton săptămâna aceasta.

Potrivit Vortexa, cel mai probabil scenariu pentru exporturile de ţiţei rusesc în viitor este că acestea se vor confrunta cu dificultăţi logistice serioase din cauza lipsei de tonaj disponibil.

„Pentru a menţine volumele de export la acelaşi nivel, Rusia va fi nevoită să vândă ţiţei sub plafonul de preţ. În acel moment, operatorii occidentali de nave vor putea să se implice pentru a transporta ţiţei rusesc”, a remarcat Melton de la Vortexa.

Cu toate acestea, o mai mare aderenţă la plafonul de preţ rusesc va depinde de poziţia Chinei de a permite navelor sancţionate să facă escală în porturile sale, consideră Vortexa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor